"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія, крім труби, хоче ще українські сховища та облгази?

Вівторок, 17 січня 2012, 17:18

За знижку на блакитне паливо Росія у газових переговорах із Україною хоче отримати контроль над облгазами та підземними сховищами.

Саме ці дві складові дозволять "Газпрому" окупувати газовий ринок України, та отримувати максимальні прибутки від продажу газу населенню, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на джерела, близькі до ходу переговорів.

Прямий доступ до покупців може гарантувати "Газпрому" постійний потік коштів від українських споживачів, відзначили співрозмовники агентства.

Контроль над сховищами має сенс не тільки в якості додаткового заходу безпеки щодо здійснення експорту газу, але відкриває можливість для отримання контролю над серйозним тіньовим бізнесом.

Реклама:

Фактично, саме на грі з балансами газу в ПСГ і у внутрішніх українських розподільних мережах, на думку експертів, побудована система тіньового бізнесу у "Нафтогазі".

Наприклад, оперуючи балансами, штучно сформовані надлишки газу, призначеного для населення, можна продавати підприємствам за комерційною ціною.

Крім того, підземні сховища - це ще й великий легальний бізнес. Зацікавленість у зберіганні газу в українських ПСГ регулярно висловлює низка іноземних компаній.

Швидше за все, переконані експерти, українська ГТС і український ринок газу були б давно здані Кремлю, якби не бізнес-інтереси українських провладних угруповань.

Вирішити поточні проблеми України можна тільки стратегічно - скоротивши споживання газу, відзначають фахівці з Центру Разумкова.

Однак надії на такий поворот подій мало саме через тіньового характеру україно-російського газового бізнесу.

Відкати, сумнівний реекспорт газу і можливості маніпуляції з газовими балансами зберігаються тільки при постійному і дуже великому обсязі імпорту російського палива.

Скорочення імпорту автоматично призведе до зниження обсягів споживання, посилення контролю і до зниження доходів розпорядників системи, відзначають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: