Росія хотіла українську ГТС за 4 млрд, або 50% в консорціумі - ЗМІ

Понеділок, 16 січня 2012, 09:54

Україна веде з Росією тривалі переговори щодо зниження ціни на газ, яку Київ вважає несправедливою, а самі контракти — кабальними.

Наступний раунд газових переговорів між Україною та Росією запланований на 17 січня, пише "Комерсант-Україна".

В питанні створення газотранспортного консорціуму точаться суперечки. Росія наполягає як мінімум на 50% частці в газотранспортному консорціумі, сказало джерело видання в Міненерго.

При цьому, за словами джерела видання в адміністрації українського президента, Україна хоче мати в консорціумі 34%, Росії і європейським партнерам пропонується по 33%.

Реклама:

Співрозмовник газети в адміністрації президента повідомив, що “Газпром” запропонував викупити українську ГТС за 4 млрд доларів, проте українська сторона відмовилася вести переговори про продаж.

Переговори з Росією про зниження ціни російського газу для України зайшли в глухий кут.

"У майбутньому ми повинні вийти на те, щоб купувати в Росії всього 8 млрд кубометрів газу на рік. Цього року ми хочемо закупити лише 27 млрд кубометрів", - пояснив співрозмовник.

Російський газовий монополіст "Газпром" може подати в суд на Україну, щоб змусити її купувати законтрактовані обсяги газу.

На думку джерела видання, цілком імовірно, що ситуація буде розглядатися у міжнародному арбітражі.

Скорочення споживання газу, насамперед, відбудеться за рахунок відмови компанії Ostchem Дмитра Фірташа від його купівлі в Росії, повідомило джерело в Міненерго.

За його словами, цього року з 33 млрд кубометрів газу, за який Україна повинна буде заплатити Росії, "Нафтогаз" повинен буде купити лише 27 млрд кубометрів, а 6 млрд кубометрів – Ostchem. 

"Опротестовувати контракти першими ми не збираємося", - заявили газеті в АП.

Україна шукає альтернативні джерела постачання газу за нижчими цінами, заявив у вихідні президент країни Віктор Янукович.

Країна готувалася до того, що буде змушена знизити рівень закупівель газу в Росії фактично в 2 рази, зазначив він.

Продавати свою газотранспортну систему Росії в обмін на зниження цін на нафту і газ Україна не буде, сказав український міністр енергетики та вугілля Юрій Бойко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!