Бютівець і регіонал хочуть відключити депутатам "сірі" та "чорні" iPhone

П'ятниця, 13 січня 2012, 19:14

Депутати Верховної ради Вiталiй Корж (фракцiя БЮТ) та Юрiй Мороко (фракцiя Партiї регiонiв) пропонують узаконити вiдключення телефонiв, IMEI-коди яких перебувають у так званому "чорному" списку облiку мобiльних термiналiв Українського державного центру радiочастот (УДЦР).

Внести змiни до закону "Про телекомунiкацiї" пропонується в проектi закону №9695 "Про внесення змiн до закону "Про телекомунiкацiї" щодо запобiгання користуванням термiналами, законнiсть ввезення яких на територiю України не пiдтверджено", передає "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, передбачається створення узагальненої бази даних тимчасово дозволених i не дозволених для обслуговування в телекоммережах України термiналiв.

База даних, згiдно iз запропонованими змiнами, є складовою частиною автоматизованої iнформацiйної системи облiку термiналiв.
Її створення, ведення i оновлення має провадитися за рахунок власних коштiв УДЦР.

Реклама:

Порядок ведення i доступу до бази має регулювати Нацiональна комiсiя, що здiйснює державне регулювання у сферi зв'язку та iнформатизацiї (НКРСI), а оператори телекомунiкацiй отримуватимуть доступ до цiєї бази на безоплатнiй основi.

Проект закону передбачає, що термiнал може бути на обслуговуваннi в мережi лише за умови наявностi його IMEI-коду в "бiлому" списку системи облiку термiналiв, або в списку тимчасово дозволених для обслуговування термiналiв ("сiрий" список).

Законопроект також передбачає зобов'язати операторiв мобiльного зв'язку сповiщати абонента про вiдсутнiсть зареєстрованого в мережi IMEI-коду термiнала, а також про те, що через 90 днiв такий термiнал вiдключать вiд мережi.

Вiдключати телефони з так званого "чорного" списку також мають оператори.

Нагадаємо, в Українi з 27 березня 2009 року набув чинностi новий порядок ввезення та реалiзацiї радiоелектронних засобiв.

У рамках правил передбачається створення єдиного реєстру легально ввезених телефонiв.

При цьому iмпортери технiки протягом 10 днiв пiсля ввезення партiї телефонiв зобов'язанi надавати "Укрчастотнагляду" iнформацiю про їх IMEI-коди, а також митнi документи, пiсля чого отримують дозвiл на реалiзацiю.

Згiдно з порядком, оператори, у свою чергу, мали iнформувати абонентiв про те, що їхнi телефони перебувають у "сiрому" списку, i якщо тi не зареєстрували пристрої у встановленому порядку, вiдключати їх вiд послуг зв'язку через три мiсяцi пiсля попередження.

У 2010-2011 роках УДЦР ввiв в експлуатацiю три черги автоматизованої системи облiку мобiльних термiналiв, проте наразi незареєстрованi термiнали не вiдключають через правову неврегульованiсть питання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: