Дорогий російський газ загрожує стабільності гривні

П'ятниця, 13 січня 2012, 18:30

Дорогий російський газ посилив ризик девальвації гривні в 2012 році через розширення дефіциту торгівлі, для покриття якого Україна складно запозичувати валюту на волатильних міжнародних ринках.

В той же час резерви Національного банку обмежені без кредитної підтримки Міжнародного валютного фонду, вважають аналітики, пише Reuters.

Рятувальним колом для гривні могло б стати відновлення співпраці України з МВФ, але ключовий кредитор чекає обіцяного Києвом підвищення тарифів на газ для населення, на що владі важко зважитися перед запланованими на жовтень парламентськими виборами.

Україна імпортує з Росії більше половини споживаного газу і поки не має реальної альтернативи для заміни палива з РФ, ціна якого залежить від динаміки світових цін на нафту і переглядається щокварталу відповідно до підписаних у 2009 році контрактів.

Реклама:

У першому кварталі 2012 року ціна імпортованого Україною російського газу підскочила до 416 доларів за тисячу кубометрів з 400 доларів в четвертому кварталі і 264 доларів у першому кварталі 2011 року.

За словами Олени Белан з інвесткомпанії Dragon Capital, Нацбанку буде складно захистити курс від девальвації до 9,5-10 гривень за 1 долар з нинішніх близько 8, якщо Україна не зможе в найближчі місяці домовитися з Росією про зниження ціни на газ або відновити фінансову підтримку МВФ , заморожену в 2011 році.

"Якщо не домовляємося ні з ким, то можемо говорити про сценарій девальвації гривні ... Цей сценарій не є базовим, а як одна з можливостей, найбільш негативний сценарій, який потенційно може реалізуватися, тому що є багато ризиків як з боку світової економіки, так і економічної політики України", - сказала Білан.

Київ майже два роки безуспішно намагається вмовити Москву знизити ціну на газ. Початок чергового раунду переговорів намічено на 17 січня, а вже в лютому Україні доведеться заплатити за імпортоване в січні паливо за вищою ціною.

"Найближчим часом знижувальний тиск на гривню, мабуть, продовжиться ... Загрозу для курсу гривні несе в собі затримка з прийняттям рішення про зниження імпортної ціни на газ", - вважає "ВТБ Капітал".

Котирування гривні на міжбанківському ринку України за 2011 рік знизилися незначно - приблизно до 8,03 / 1 долар з 7,96 / 1 долар. Національний банк, який підтримує курсову стабільність регулярними інтервенціями на валютному ринку, втратив за 2011 рік вісім відсотків міжнародних резервів, до 31 грудня їх обсяг становив 31,795 млрд доларів.

У повідомленні Інституту економічних досліджень і політичних консультацій з посиланням на дослідження Німецької консультативної групи говориться, що фундаментальним чинникам відповідає курсовий діапазон 8,03-9,42 гривні за 1 долар.

"Якщо тиск на обмінний курс триває, краще дозволити курсу наблизитися до рівня рівноваги (тобто до значення в середині інтервалу) і захистити резерви, а не опиратися фундаментально виправданому кроку", - йдеться в повідомленні Інституту економічних досліджень і політичних консультацій

За розрахунками Dragon Capital, при чинному контракті на поставки газу, підписаному в 2009 році, середня ціна палива в 2012 році складе становитиме 419 доларів за тисячу кубометрів і обсяг платежів зросте до 18 млрд доларів.

У 2011 році Україна заплатила за російський газ менше 12 млрд доларів.

"У платіжному балансі може сформуватися діра близько 8 млрд доларів, яку потрібно якось фінансувати, але джерела фінансування дуже обмежені", - сказала Білан.

За її словами, щоквартальні транші МВФ на загальну річну суму 6 млрд доларів могли б частково компенсувати дефіцит поточного рахунку України і підтримати гривню в 2012 році.

"Якщо не домовляємося з Росією, але домовляємося з МВФ, невеликі ризики для валюти залишаються, але девальвації не буде", - сказала Білан.

Вона нагадала, що для відновлення співпраці з МВФ Україні доведеться виконати головну умову - підвищити тарифи на газ для населення на 30 відсотків і для комунальної енергетики на 58 відсотків.

"Чим ближче до парламентських виборів, тим складніше на це зважитися. Але враховуючи, що може статися, якщо цього не зробити ... Якщо подивимося на шальки терезів, то підвищення тарифів буде не таким вже непопулярним кроком", - сказала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!