Греція продовжує перемовини із приватними кредиторами

П'ятниця, 13 січня 2012, 10:07

Переговори Греції з приватними кредиторами про списання боргу входять у фінальну стадію, однак представники інвесторів, які беруть участь в переговорах, відзначають, що ключові питання так і залишаються невирішеними.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на публікацію у The Wall Street Journal.

Європейські країни у жовтні 2011 року прийняли рішення допомогти Греції у фінансуванні її бюджетного дефіциту в наступні три роки, і однією з умов надання допомоги було списання приватними інвесторами половини грецького боргу, нагадує видання.

Реструктуризація боргу країни скоротить приблизно на 100 млрд євро загальний обсяг заборгованості уряду Греції, який становить близько 360 млрд євро, і дозволить йому економити приблизно 5 млрд євро на рік на обслуговуванні боргу.

Реклама:

Представники грецького уряду заявляють, що переговори з приватними інвесторами просуваються, і основні принципи фінальної угоди можуть з'явитися вже наступного тижня.

"Ми просуваємося вперед. До кінця наступного тижня ми, можливо, вже будемо мати начерки фінальної угоди з приватним сектором", - заявив представник грецького міністерства фінансів за підсумками першого дня зустрічі прем'єр-міністра Греції Лукас Пападемос, міністра фінансів Евангелос Венізелос і Чарльза Даллара, голови Institute of International Finance (IIF), яка представляє більше 400 найбільших світових банків.

"На початок лютого ми зможемо зробити офіційну пропозицію інвесторам", - зазначив він.

Між тим, Даллара і Жан Лем'єр, який є одним з керівників комітету, який веде переговори з урядом Греції від імені більшості приватних кредиторів, попередили, що часу залишається мало, а ключові питання так і залишаються невирішеними.

Вони підкреслюють, що дуже важливо "якомога швидше прийти до угоди".

"Переговори продовжаться у п'ятницю в Афінах, однак часу для прийняття рішення залишається все менше", - ідеться у повідомленні групи кредиторів.

Греція розраховує, що угода про реструктуризацію її боргу буде включати в себе обмін старих бондів на нові з терміном обігу від 20 до 30 років і ставкою купона 4-5% річних.

Від згоди приватних кредиторів на реструктуризацію грецького боргу буде залежати те, яка допомога буде потрібна уряду країни від його партнерів по єврозоні та Міжнародного валютного фонду.

"У разі, якщо участь приватного сектора не досягне 100%, нам знадобиться більш істотна підтримка наших партнерів", - заявив заступник міністра фінансів Греції Філіппос Сачінідіс.

Такий розвиток ситуації не буде вітатися країнами єврозони і МВФ.

У результаті Афіни серйозно розглядають можливість введення "колективних умов", які, у разі ухвалення угоди більшістю інвесторів, змусять прийняти її і позбутися кредиторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!