"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада не захотіла спростити реєстрацiю прав на нерухомість

Вівторок, 10 січня 2012, 16:37

Парламент вiдмовився прийняти за основу законопроект, що передбачає вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрацiї прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зокрема надання можливостi подання документiв в електроннiй формi.

За прийняття законопроекту №9372 "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо спрощення державної реєстрацiї речових прав на нерухоме майно" за основу проголосували лише 17 народних депутатiв за необхiдних 226, передає "Інтерфакс-Україна".

Пiд час обговорення законопроекту народний депутат вiд Партiї регiонiв Юрiй Воропаєв зазначив, зокрема, що документ мiстить "дуже небезпечнi речi", та рекомендував Верховнiй радi направити законопроект на повторне перше читання.

"Законопроект мiстить небезпечнi речi: дозволяється реєстрацiя за документами, якi громадяни направлятимуть в електронному виглядi Мiнiстерству юстицiї або його пiдроздiлам. Це дуже небезпечна штука, i призведе до того, що у нас у громадян, пенсiонерiв насамперед, вiдберуть житло", - сказав вiн.

Реклама:

Нагадаємо, законопроект №9372 "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо спрощення державної реєстрацiї речових прав на нерухоме майно", зокрема, передбачав надання права нотарiусам надавати разом з органами державної реєстрацiї прав витяги з Державного реєстру прав на нерухоме майно.

У законопроектi також передбачено можливiсть отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно особам, якi мають речовi права на чуже нерухоме майно, а також iнформацiї про наявнiсть iпотеки та обтяжень речових прав на нерухоме майно.

Окрiм цього, у законопроектi пропонується звiльнити фiзичних та юридичних осiб вiд сплати державного мита пiд час проведення державної реєстрацiї прав, якi виникли та зареєстрованi до 1 сiчня 2012 року.

У законопроектi також визначено порядок взаємодiї органiв державної реєстрацiї прав з органами державної виконавчої служби та нотарiусами.

Раніше президент України наприкiнцi 2011 року пiдписав закон "Про внесення змiн до деяких законiв України про забезпечення реалiзацiї прав на нерухоме майно та їх обтяжень при їх державнiй реєстрацiї", що подовжує повноваження бюро технiчної iнвентаризацiї (БТI) з державної реєстрацiї прав на об'єкти нерухомого майна до 1 сiчня 2013 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!