Кожен білорус з 2012 року повинен стати мільйонером

Неділя, 1 січня 2012, 18:37

З першого дня нового року, згідно з рішенням уряду, мінімальна місячна заробітна плата дорівнює мільйону білоруських рублів.

За чинним курсом Нацбанку, це - майже 120 доларів.

Відтепер будь-який дисциплінований роботодавець, що виконує "норми праці", не має права платити працівнику менше.

У міністерстві праці та соціального захисту пояснюють, втім: мова йде про нараховану суму. "На руки", після виплати прибуткового податку, пенсійних відрахувань та іншого, стільки чекати не варто. Але, як офіційно зазначається, порівняно з 1 січня 2010-го, "мінімалка" зросла більш, ніж вдвічі.

Реклама:

Економіст Михайло Залеський налаштований критично: "Це пропагандистський мільйон. Мільйон, який люди повинні побачити по телевізору під коментар, як добре жити в нашій країні".

Незалежні аналітики єдині в думці: тягар неминучої "підгонки" зарплати до критичного зростання цін влада перекладає на плечі роботодавця. Роботодавцю обов'язковий мільйон обійдеться як мінімум на третину дорожче, пояснює економіст Лев Марголін.

"У Білорусі досить високі відрахування до фонду соціального захисту населення - до 35%. Якщо на руки платити мільйон, ще третину треба віддати в цей фонд. Зростає сума виплат - зростає сума податків. До того ж цей мільйон треба примудритися" намалювати "там, де ще в грудні нараховувалася зарплата у 800 або 450 тисяч ", - зауважує Марголін.

Експерт прогнозує у зв'язку з цим скорочення кількості підприємців і приватних підприємств, яким "мінімальне" навантаження виявиться не під силу.

"Втім, - зауважує Марголін, - у нашій країні жорсткість законів компенсується набором прийомів, що дозволяють закон обходити. Найпростіший спосіб: перевести зайнятого повний робочий день на неповний. Півставки, чверть ставки ... Причому, працівник, у якого інших варіантів працевлаштування немає, погодиться працювати як і раніше, але в табелі все буде за законом ".

Застосовувати гнучкі форми оплати праці закликала роботодавців напередодні нового року начальник головного управління праці та заробітної плати Міністерства праці та соціального захисту Ірина Козлітінова.

Спеціаліст поскаржилася, що лише 4,4% організацій реального сектора економіки застосовують гнучкі схеми, хоча міністерство вже рік декларує практично повну свободу у виборі форм і систем оплати праці для промислових підприємств.

На сайті міністерства у розділі "Вакансії" з першого дня нового року заповітний мільйон пропонується тим, кому кілька днів тому гарантували менше.

Інститут підготовки наукових кадрів Національної Академії Наук шукає кандидата наук з англійською, пропонуючи трохи більше мільйона. Але в обласному Могильові викладачеві вузу обіцяють тільки 950 000 білоруських рублів. Тільки на "мінімалку" у регіонах може розраховувати лікар.

У порівнянні з минулорічною, зарплата бюджетників повинна зрости на 19,4% у зв'язку із затвердженим урядом і схваленим президентом Лукашенком підвищенням тарифної ставки першого розряду.

Чи дотягнуть ці відсотки до обіцяного мінімального мільйона, в бухгалтеріях численних столичних НДІ поки не беруться прогнозувати. "У нас дівчата після університетів отримали в грудні по 650 тисяч, це якщо скласти зарплату і аванс", - зізнається бухгалтер Віка, вважаючи, що директорові їх проектного інституту "доведеться якось викручуватися".

"При здоровому підході збільшувати" мінімалку "і ставки уряду не слід було", - вважає керівник аналітичного центру "Стратегія" Леонід Заїко.

За словами економіста, в країні відбулася різке зміна балансу доходів і витрат через практично триразову девальвацію рубля в 2010 році. "І ми вийшли на більш-менш збалансований показник доходів-витрат, який відповідає продуктивності праці та нинішньому стану нашої патерналістської, субсидарної економіки. Підвищувати" мінімалку "до мільйона - це знову йти шляхом помилок, які призвели до девальвації", - заявляє Заїко.

За даними Белстата, середня зарплата в країні в кінці вже минулого року становила 2,5 мільйона. Показник уже в січні стане куди значнішим - коли до 14,5% заможних сімей, що мали на душу більше двох мільйонів, додадуться всі інші, підкріплені новою "мінімалкою".

Багатодітний батько Михайло Залеський зізнається, що мільйону їхній родині вистачає на п'ять походів у продовольчий магазин за самим звичайним набором продуктів. За офіційними даними, ціни на продовольчі товари за 11 місяців минулого року зросли на 56%, незалежні дослідники стверджують, що білоруси 80% своїх доходів нині витрачають на їжу.

"Як буде далі? Та народ вивів формулу ще за часів Сталіна: жити нам стане краще, стане веселіше, шия стане тоншою, але зате довшою", - говорить Залеський, незалежний економіст, який викладає в престижних вузах.

Аналітик Леонід Заїко прогнозує в ситуації, що склалася різкий відтік кадрів, "благо умови Митного союзу і ЄЕП дозволяють виїхати не за тридев'ять земель".

"Зараз молодий спеціаліст після вузу отримує не більше 200 доларів. За планом уряду, зростання зарплати за рік передбачено 3%. Тобто, в наступному році наш молодий спеціаліст отримали 206 доларів. І для того, щоб йому тут дійти до порівнянної за рівнем освіти і кваліфікації російською зарплати, потрібно десь 50 років, - пояснює Заїко .-- Висновок який? Тут нічого робити! Нехай тут залишаються пенсіонери, діти наших чиновників і вони самі, вирішує працездатний білорус, що вирушив шукати кращого життя за кордоном ".

Майже на 20% за указом президента Лукашенка збільшилися з нового року студентські стипендії та допомоги деяким категоріям громадян.

До допомоги по догляду за дитиною-інвалідом, інвалідами 1 групи, а також старими, які досягли 80-річного віку, додано практично 100 доларів. 70% бюджету прожиткового мінімуму додається неповнолітнім, інфікованим СНІД, 50% - дітям старшим трьох років у малозабезпечених сім'ях.

"Ми не допустили економічного краху, безробіття, згортання соціальних програм і розладу в суспільстві", - заявив Олександр Лукашенко в новорічному зверненні до білоруського народу. "Ми не прогнулися під проблемами, не дали їм осідлати нас", - упевнений білоруський президент.

Korrespondent.net

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!