ЄС святкує десятиріччя євро

Неділя, 1 січня 2012, 15:00

1 січня 2002 євро стало офіційно використовуватися для готівкових розрахунків в 12 країнах Євросоюзу.

Десять років тому, в середині грудня 2001 року, у жителів 12 держав Євросоюзу вперше з'явилася можливість потримати в руках євро.

Правда, тільки монети. У Німеччині дріб'язок можна було отримати в будь-якому банку.

За 20 німецьких марок давали набір монет загальною вартістю 10 євро 23 центи.

Реклама:

Обмін здійснювався за офіційним курсом, без стягнення комісійних. Усього через кілька днів, 1 січня 2002 року, євро офіційно почали використовувати в готівкових розрахунках відразу в дюжині країн ЄС.

Вперше використовувати євро для розрахунків стали з 1 січня 1999 року. З цього часу країни європейського Економічного і валютного союзу ввели єдину валюту - євро і почали використовувати її для безготівкових розрахунків.

З цього моменту жорстко зафіксувалися курси національних валют країн-учасниць по відношенню до євро, а євро стало самостійною повноправною грошовою одиницею.

На цьому етапі паралельно і рівноправно функціонували і євро і національні валюти.

Торги з євро почалися 4 січня 1999 року.

З 1 січня 2002 року в обіг були введені банкноти і монети в євро, що замінили колишні банкноти і монети в національних грошових одиницях. Період паралельного обігу тривав до кінця лютого.

З 1 березня 2002 року готівковий і безготівковий євро повністю замінило національні валюти дванадцяти країн ЄС.

Після 2002 року ще кілька країн змогли увійти в єврозону - Словенія (2007), Кіпр (2008), Мальта (2008), Словаччина (2009), Естонія (2011). На 2011 рік в зону євро входило 17 країн.

Євро також введено в обіг на Канарських островах, як території Іспанії, у Французькій Гвіані, Гваделупі, Мартініці, Реюньоне, як територіях Франції, на португальських островах Мадейра та Азорських островах.

Крім цього, існують країни, які використовують валюту євро як свою національну валюту.

До них відносяться Монако, Сан-Марино, Ватикан.

Готівкове євро, введене в 2002 році, випускається у вигляді монет і банкнот. Дизайн їх було обрано на основі конкурсів, проведених Європейським валютним інститутом в 1996 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!