Створення нової структури паралізує ріелтерський ринок в Україні?

Четвер, 8 грудня 2011, 09:33

Із січня 2012 року, відколи почнуть діяти нові правила реєстрації прав власності на об'єкти нерухомості, цей ринок в Україні може бути заморожений.

Таку думку висловили опитані Deutsche Welle експерти.

Як відомо, Бюро технічної інвентаризації (БТІ), яке називають найкорумпованішою структурою на цьому ринку, з 1 січня припинить своє існування у нинішньому вигляді.

Замість БТІ реєструвати права власності, видавати довідки і засвідчувати угоди буде Державний реєстраційний центр "Укрдержреєстр" – нова структура при Міністерстві юстиції.

Реклама:

Тож вже з 15 грудня БТІ припинить приймати документи на оформлення нерухомості, аби передати свою документальну базу новоствореній структурі.

"БТІ призупинить приймати заявки, оскільки потрібен час, аби провести інвентаризацію за заявками, які вже подані", - констатує директор "Всеукраїнської асоціації БТІ" Дмитро Павленко.

Експерти заявляють, що це призведе до колапсу на ринку нерухомості.

Так, президент Союзу спеціалістів з нерухомості Олександр Рубанов наголошує, що повноцінно "Укрдержреєстр" зможе запрацювати тільки з весни.

До цього часу продати чи купити нерухомість в Україні буде проблематично, вважає Рубанов.

"Увесь цей час угоди укладатися не будуть. Але ж у когось кредит, і це майно під заставою, і потрібно терміново його продати, аби погасити борги", - зауважив Рубанов в інтерв’ю DW.

За його словами, така ситуація буде тиснути на ціни на нерухомість, тож варто очікувати зниження цін на квартири на 10-15%.

Ріелтери побоюються також, що реорганізація БТІ спричинить хвилю шахрайств із нерухомістю.

Адже, за новими правилами, ані БТІ, ні новостворений "Укрдержреєстр" не опікуватиметься більше узаконенням перепланування в будинках.

Людині, яка почала ремонт у своїй квартирі, більше не потрібно викликати спеціаліста з БТІ, аби той проінспектував об’єкт і дав дозвіл на перепланування або узаконив вже зроблене перенесення стіни.

"Якщо людина купуватиме нерухомість, тепер немає гарантії, що з нею все гаразд: що її не перепланували, що несуча стіна завтра не завалиться. Можна буде купити квартиру з таким сюрпризом", − констатує ріелтер Роман Бочкар.

Він наголошує, що ріелтерським фірмам буде важко самотужки "перевірити квартиру" на рахунок перепланування, тож вся відповідальність і всі пов’язані з цим проблеми ляжуть на плечі покупця.

БТІ, відповідно до урядових нововведень, буде проводити лише первинну технічну інвентаризацію, отже, інспектор БТІ звірятиме з техпаспортом квартиру в новому будинку, який тільки здали в експлуатацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: