Збиткові "Потоки" потрібні Росії лише щоб тиснути на Україну - експерти

П'ятниця, 23 грудня 2011, 09:45

За кілька місяців після урочистого запуску першої нитки газопроводу "Північний потік" в російській пресі почастішали повідомлення про проблеми цього проекту.

Ідеться як про перебої в подачі газу, так і про несподівано низькі, у порівнянні із прогнозованими, обсяги його прокачування, передає Deutsche Welle.

Перший збій у постачанні газу трапився шостого грудня, коли підводна труба була зупинена на чотири години. А ще за тиждень, 13 грудня, експлуатація зовсім призупинилася на чотири дні.

Увесь цей час недоотримані клієнтами "Північного потоку" обсяги газу надходили по системі "Ямал-Європа".

Реклама:

Оператор газопроводу компанія Nord Stream (51% належить російському "Газпрому", по 15,5% – німецьким BASF/Wintershall та E.ON Ruhgas, ще по 9% – нідерландській Gasunie та французькій GDF Suez) пояснила, що багатоденний простій пов'язаний із проведенням планового комплексу робіт на з’єднувальному газопроводі "Газпрому".

Крім того, повідомили в компанії, під час зупинки у постачанні газу оператор провів власні роботи з технічного обслуговування берегових споруд у Німеччині. Зокрема, перевірялися затвори, системи виявлення газу і займань.

Утім, деякі експерти в Москві не заперечують, що зупинки мають не так профілактичний, як вимушений характер й пов’язані із поспішним запуском труби.

"Причини збоїв, скоріш за все, полягають в недостатній готовності усіх систем, що забезпечують роботу трубопроводу", - говорить старший аналітик "Церіх Кепітал Менеджмент" Віктор Марков.

Утім, за його словами, про подальші проблеми говорити ще зарано: "Газпром" має великий досвід в експлуатації трубопроводів, в тому числі і підводних.

Але чому компанія Nord Stream так поспішала здати першу нитку в експлуатацію саме в листопаді 2011 року?

Аналітик Тимур Хайруллін з інвестиційної компанії "Грандіс Капітал" припускає, що "Газпрому" хотілося надіслати недвозначний сигнал Україні.

Експерт аналітичного центру "Інвесткафе" Григорій Бірг підкреслює, що із введенням "Північного потоку" переговірні позиції Росії дійсно посилилися.

Утім, нещодавно з’явилася інформація, що використання "Газпромом" "Північного потоку" як альтернативи транзиту через Україну багато в чому є блефом. Виявляється, труба ще декілька років буде залишатись сильно недозавантаженою!

Якщо раніше ішлося про те, що "Газпром" законтрактував приблизно 22 млрд кубометрів на рік (при потужності першої нитки в 27,5 млрд кубометрів), то тепер виявляється, що запланований на 2012 рік обсяг прокачування складає лише 10,4 млрд кубометрів. Такі дані є в матеріалах до ради директорів "Газпрому", що відбулася 20 грудня, пише газета "Ведомости".

Після запланованого на осінь 2012 року запуску другої нитки "Північного потоку" його потужність збільшиться до 55 млрд кубометрів. Тим не менш, в 2013 році, згідно з том самим документом, трубою планується прокачати лише 37,82 млрд кубометрів.

Максимальна завантаженість системи не передбачається навіть в 2014 році, коли обсяги постачання планують довести до 49,4 млрд кубометрів.

Раніше представники Nord Stream неодноразово пояснювали, що російська сторона повністю орендувала всі потужності газопроводу.

Таким чином, з моменту запуску другої нитки "Північного потоку" "Газпрому" доведеться платити за 55 млрд кубометрів, навіть якщо реально прокачається значно менше.

Тому російському "Газпрому" доведеться даремно витрачати гроші, а заробляти їх буде швейцарська компанія Nord Stream, капітал якої контролюється концерном лише наполовину.

Можливе пояснення такої невигідної схеми полягає у тому, що в "Газпромі" серйозно переоцінили або поточні потреби Євросоюзу в російському газі, або готовність західноєвропейських компаній закуповувати його за прив’язаними до нафтових котирувань високими цінами, на котрих наполягає Москва.

В такому разі виникає запитання, чи варто в такій ситуації запускати другий трубопровідний мегапроект "Газпрому" - "Південний потік"? Адже він коштуватиме як мінімум рази в два-три дорожче, аніж недозавантажений "Північний потік", відзначає DW.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: