Прийнявши бюджет, Україна визнала провал у переговорах з Росією - ЗМІ

П'ятниця, 23 грудня 2011, 01:45

Росія і Україна в 2011 році не перейдуть на нові умови поставок газу, хоча російський "Газпром" не виключає в майбутньому додаткових угод в рамках діючого контракту.

Україна, яка до останнього сподівалася на зниження ціни на російський газ, визнала, нарешті, провал газових переговорів з Росією і прийняла 22 грудня державний бюджет на 2012 рік з урахуванням рекордно високої ціни на газ у розмірі 416 доларів за тисячу кубометрів, пише Reuters.

"Ми не будемо укладати новий контракт, старий - чудовий", - сказав у четвер глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"Новорічних подарунків не буде", - додав він.

Реклама:

Таким чином, обидві сторони по черзі заявили про відсутність компромісу, проте не перейшли на мову ультиматумів: і учасники переговорів, і аналітики сподіваються, що конфлікту вдасться уникнути.

В результаті "газових воєн" Росії і Україні транзит російського газу до Європи переривався в 2006 і 2009 роках.

"Будемо сподіватися на досягнення взаємовигідного рішення", - сказав Міллер.

"(Переговори) велися дуже інтенсивно, але залишилися принципово відкриті питання, про які знає українська сторона", - додав він.

Україна з листопада анонсує швидке підписання угоди з Росією, що знизило б ціну на газ - ключовий параметр бюджету країни, але Києву поки не вдається переконати сусідів переглянути контракт, за яким ціна виросла в грудні до 400 доларів за тисячу кубометрів з 264 долара у січні.

У січні 2012 року, за оцінками Києва, вартість газу злетить до 485 доларів.

Міністр енергетики України Юрій Бойко в інтерв'ю урядовій газеті "Урядовий кур'єр" перерахував у четвер основні зміни в газовому контракті, яких домагається Україна:

"... Зменшення базової ціни у формулі ціни газу, облік комерційної знижки, визначення річних і мінімальних обсягів поставок газу в Україну в 2012 і наступних роках, а також гарантії обсягів його транзиту по території України".

Напередодні президент України Віктор Янукович заявив, що Київ, вже близько двох років добивається перегляду газової угоди з Росією, вважає, що ціна на російський газ не повинна перевищувати 250 доларів за тисячу кубометрів.

Крайнього терміну для перегляду угоди, підписаної в 2009 році, не існує, і Газпрому невигідно поспішати, отримуючи від України високу плату за існуючим контрактом.

"До нового року вже нічого не буде. Судячи з усього, РФ висуває неприйнятні для України умови, проте не варто чекати конфлікту, так як є контракт 2009 року, який Київ виконує", - сказав незалежний аналітик Валентин Землянський.

За угодою 2009 року Росія зберегла військово-морську базу в Криму, а Україна отримала знижку на газ в 100 доларів за тисячу кубометрів, зобов'язавшись викуповувати 33 мільярди кубометрів палива на рік за формульною ціною.

Україна, прагнучи послабити свою залежність від дорогого російського газу, має намір в 2012 році знизити споживання до 44-46 мільярдів кубометрів з 54 мільярдів в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: