"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євро близький до мінімуму за 11 місяців після тендеру ЄЦБ

Четвер, 22 грудня 2011, 09:14

Євро тримається недалеко від одинадцятимісячного мінімуму в четвер, після того як тендер Європейського банку в середу приніс мало втіхи ринкам і змусив трейдерів фіксувати прибуток.

Перший в історії необмежений тендер дешевих трирічних кредитів для банків не допоміг знизити вартість доларового фінансування для банків, і не зрозуміло, чи будуть 523 банки, які отримали ці кошти, видавати їх в кредит, підтримуючи європейську економіку, повідомляє агентство Reuters.

У результаті євро відступив від максимуму 1,346 долара і опустився на 0,02% до 1,3199 долара за євро.

Вражений тривалою борговою кризою, він коливається на 12% нижче піку 2011 року, досягнутого на початку травня, і на 2,5% нижче, ніж на початку року.

Реклама:

Крім того, поки немає вказівок на те, що банки кинуться в carry trade-, тобто почнуть інвестувати гроші, отримані під 1%, у іспанські та італійські облігації з прибутковістю 5-7%, знижуючи вартість запозичень для цих країн.

"Оскільки тендер пройшов, ми повертаємося до труднощів, які очікують євро в наступному році - можливого скорочення суверенних кредитних рейтингів, нових проблем із доларовими фінансуванням і можливої рецесії в Європі", - сказав Масахіде Сато з Mizuho Corporate Bank.

Борговий ринок єврозони, як очікується, потрапить під новий тиск у першому кварталі 2012 року, коли прийде час погашення банківських облігацій на суму 230 млрд євро, державних облігацій на суму до 300 млрд євро і боргів, забезпечених заставою, на суму більше 200 млрд євро.

Так як євро стабілізувався, доларовий індекс також торгується практично без змін.

Він знизився на 0,02% до 80,007, залишаючись недалеко від одинадцятимісячного піку 80,73, досягнутого минулого тижня.

Долар як і раніше замкнений у давно певному діапазоні проти єни. Він опустився проти японської валюти на 0,03% до 78,05 єни за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: