"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Смерть лідера Північної Кореї "зміцнила" долар

Понеділок, 19 грудня 2011, 09:10

Курс долара підскочив проти азіатських валют у понеділок.

Невизначеність, викликана смертю лідера Північної Кореї Кім Чен Іра підвищила привабливість безпечної американської валюти, повідомляє агентство Reuters.

Державне телебачення Північної Кореї повідомило в понеділок про смерть лідера країни, в якій почався процес передачі влади його синові Кім Чен Ину.

Долар виріс до єни на 0,24% - до 77,99 єни за долар. Він злетів до 78,18 з 77,86 єни незабаром після новини про смерть Кіма.

Реклама:

Доларовий індекс торгується на позначці 80,370, раніше піднявшись до 80,493 з 80,303.

"Він (Кім Чен Ір) помер від природних причин в поїзді, а не від чогось, що вселяє підозри, але ризиковані валюти розпродаються через політичну невизначеність. Тим не менше, ці коливання виглядають помилковими і надмірними, і я чекаю деякого відновлення трохи пізніше", - сказала Сью Трін з Royal Bank of Canada.

Австралійський долар торгується на рівні $0,9914 після того, як знизився до $0,9902 з $0,9922 на новини про Кіма.

Євро, який потерпає через побоювання про зниження кредитних рейтингів єврозони, залишається під тиском.

"Ринок схильний до сезонної купівлі долара, і оскільки зараз кінець року, а також європейська криза, це дає долару можливість для подальшого зміцнення", - сказав Такао Хатторі з Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Євро знизився до долара на 0,31% до 1,2999 долара за євро, відступивши з максимуму 1,3049 долара, досягнутого на азіатській сесії і наблизившись до одинадцятимісячного мінімуму 1,2944 долара за євро, який був зачеплений минулого тижня.

Крім новин про зміну керівництва в Північній Кореї, інвестори будуть чекати телефонної конференції міністрів фінансів єврозони, яка відбудеться у понеділок і буде присвячена проекту нового бюджетного договору.

Переговори також торкнуться розміру індивідуальних двосторонніх кредитів Міжнародному валютному фонду.

Євро вразливий до нових скорочень рейтингів єврозони. Інвестори вже готуються до гіршого, говорять трейдери.

Як відомо, у п'ятницю агентство Moody's скоротило рейтинг Бельгії на два щаблі - до "Аа3" з "Аа1", пославшись на ризики для економічного зростання і вартість порятунку таких банків, як Dexia.

Агентство Fitch, у свою чергу, попередило, що може скоротити рейтинг Франції та ще шести країн єврозони.

"Як тільки з'являться оголошення (про скорочення рейтингів), буде короткостроковий вплив, але все це вже враховано для Європи", - сказав Девід Скатт з Arab Bank Australia.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!