Північний потік не позбавить Газпром від проблем у Європі - ЗМІ

Вівторок, 8 листопада 2011, 18:24

Відкриття російського газопроводу Північний потік до Німеччини, який запущено в німецькому місті Любмін у вівторок, виглядає успіхом Москви в підвищенні своєї ролі на ринку енергоносіїв в Європі. Але цей успіх не настільки значний, як здається.

Про це повідомляє агенство Reuters.

Безсумнівно, 1.200-кілометрова магістраль - це і чудове технічне досягнення, і перемога російської дипломатії. Але економічні вигоди проекту неочевидні. Прогнози споживання газу в Європі істотно різняться, а проблеми єврозони додають невизначеності.

Скептики зауважують, що навіть без Північного потоку російські газопроводи в Європі здатні постачати більше газу, ніж передбачено в усіх контрактах Газпрому на роки вперед.

Реклама:

Але Північний потік завжди був настільки ж геополітичним проектом, як і економічним.

Морський маршрут йде в обхід України, даючи Росії перевагу у непростих переговорах з сусідом. Крім того, чим менше російського газу йде по території України, тим спокійніше сплять європейські клієнти Газпрому.

І все ж Північний потік може стати пірровою перемогою, яка приховує менш райдужну картину. У Газпрому безліч проблем - великі клієнти повстають проти високих цін: за день до відкриття Північного потоку польська газова компанія PGNiG подала проти Газпрому позов до арбітражного суду, і навіть України, яку Північний потік, здавалося б, кладе на лопатки, наполегливо вимагає значної знижки.

До того ж Газпром, як видно, не зміг домовитися про постачання газу в Китай.

Виникає питання: якщо Газпрому насилу вдається утримати існуючих клієнтів, як говорити про придбання нових, які потрібні йому для наповнення в тому числі Північного потоку?

Європа домагається перегляду довгострокових контрактів з Газпромом, в яких ціна на газ прив'язана до нафтової, і більшого використання спотових котирувань у розрахунках з російським монополістом.

Наполягаючи на застарілій ціновій формулі, державний газовий гігант ігнорує зміни, що перетворюють газовий ринок в ринок покупця з жорсткою конкуренцією постачальників.

За великим рахунком Північний потік - найкраща ілюстрація несучасних методів ведення бізнесу. Багато десятиліть Газпром жив у затишних умовах взаємовигідних відносин з урядами європейських країн та національними енергетичними компаніями, особливо в Німеччині.

Проте тепер енергетична політика все більшою мірою формується не на національному рівні, а в Брюсселі, де, до незадоволення Газпрому, Єврокомісія активно сприяє розвитку конкуренції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: