Думка експерта: Митний кодекс наблизив законодавство до європейських стандартів

Вівторок, 8 листопада 2011, 13:50 -

Із прийняттям нового Митного кодексу Україна зробила вагомий крок на шляху наближення митного законодавства до європейських стандартів.

Таку думку висловив голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

"Новий Кодекс повністю відповідає критеріям міжнародних організацій і європейського законодавства. Зокрема, під час його розробки були враховані норми Кіотської та Стамбульської конвенцій, Міжнародної конвенції про узгодження умов проведення контролю вантажів на кордонах, а також Модернізованого Митного кодексу ЄС 2008 року", - відзначив він.

За словами Хомутинніка, найважливішим є те, що вдалося суттєво лібералізувати процедури митного контролю відповідно до європейських стандартів.

Реклама:

Він відзначив, що новий Митний кодекс передбачає чимало позитивних норм, серед яких – скорочення часу митного оформлення з однієї доби до 4 робочих годин, підвищення норми безмитного ввезення товарів на територію України до 1 тис. євро при загальній вазі до 50 кг. Ставка мита на обсяги товарів, які перевищують ці норми, зменшена з 20% до 10%.

Крім того, в Кодексі визначений вичерпний перелік документів, які надаються митним органам для здійснення митного контролю, розширена сфера застосування електронного декларування і лібералізована процедура контролю правильності визначення митної вартості і визначений перелік предметів, які належать до особистих речей громадян і не підлягають оподаткуванню при переміщенні через митний кордон.

Також документом спрощується порядок надання дозволів на здійснення видів підприємницької діяльності, контроль яких здійснюють митні органи і обмежуються можливості проведення безпідставних переоглядів товарів, регламентована процедура проведення пост-аудит контролю.

Передбачається, що планові перевірки одного й того ж підприємства можуть здійснюватися не частіше одного разу на рік. Також чітко визначаються підстави для здійснення позапланових перевірок.

"Впровадження нового Митного кодексу дозволить значно зменшити вплив людського фактору на здійснення митних формальностей. Найголовнішим є те, що вже з 1 січня наступного року наша країна житиме за новими митними правилами відповідно до стандартів ЄС", - наголосив Хомутиннік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: