СБУ завела справу на екс-голову Укргазбанку

Четвер, 3 листопада 2011, 13:58

Служба безпеки України порушила кримінальну справу у зв'язку з розтратою 90 мільйонів гривень з коштів, виділених державою для підтримки ліквідності Укргазбанку.

Під підозрою знаходяться колишні службові особи фінансової установи, у тому числі його екс-голова правління Вадим Ляшко, а також співробітники компанії "ФК "МКС-Інвест", яка отримала зазначену суму.

Як стало відомо "Делу", кредит, який став приводом для порушення кримінальної справи, був виданий фінансовою установою в лютому 2009 року.

На той момент Національний банк уже почав проводити рефінансування Укргазбанку: з жовтня 2008 до лютого 2009 року банк отримав від НБУ рефінансування в розмірі близько 2 мільярдів гривень.

Реклама:

У зв'язку з проведенням заходів з порятунку фінансової установи НБУ встановив ліміти для видачі Укргазбанком нових кредитів.

Однак, як зазначено в матеріалах слідства СБУ, фінансова установа порушила цю постанову Нацбанку, видавши позику компанії "ФК "МКС-Інвест".

Між двома сторонами було укладено кредитний договір про надання банком кредиту на суму 90 мільйонів гривень. Гроші мали піти на поповнення оборотних коштів, у тому числі і на придбання цінних паперів приватною компанією.

У цей же день вказана сума була перерахована на рахунок ТОВ.

"При цьому посадові особи Укргазбанку усвідомлювали, що на момент отримання кредитних коштів це товариство не було кредитоспроможним і не мало джерел для виконання зобов'язань за договором", - йдеться в матеріалах слідчих СБУ.

Аргументом може служити той факт, що вже через три тижні після видачі першої позики сторони укладають новий контракт - про видачу компанії "ФК "МКС-Інвест" ще 40 мільйонів гривень.

Позичальник отримав гроші і відразу ж повернув до банку, таким чином погасивши частину своєї заборгованості за першим договором.

В забезпечення кредиту між банком та компанією ТОВ "Житлобуд-інвест-К" був укладений договір іпотеки, предметом якого було нерухоме майно - 68 квартир у Черкасах, які сторони оцінили в 55,4 мільйона гривень.

Однак зараз з'ясувалося, що вартість квартир була завищена на 32 мільйони гривень.

Також в якості застави була оформлена партія щебеню загальною вартістю 126 мільйонів гривень, якого насправді в такому обсязі не було.

Згідно з висновками внутрішнього аудиту банку від 13 травня 2011 року і акта ревізії ГоловКРУ, кредитні кошти в сумі 90 мільйонів гривень спочатку були спрямовані на поповнення оборотних коштів "ФК "МКС-Інвест".

Потім позичальник перерахував їх на рахунок ТОВ "Укразіятранш" і ТОВ "Торгтрансмаш".

Надалі зазначеними товариствами була здійснена оплата іменних векселів, пред'явлених десятком фізичних осіб - колишніх співробітників Укргазбанку та Іпобанку.

Було встановлено, що "ФК "МКС-Інвест" з часу його заснування фінансово-господарської діяльності не веде.

Директор товариства не має відношення до діяльності підприємства. Відповідно до фінансового звіту за 2008 рік, "ФК "МКС-Інвест" отримало прибуток у розмірі 1,8 мільйона гривень, чого недостатньо для погашення навіть відсотків за кредитами.

За місцем знаходження ТОВ відсутня.

Слідчі СБУ констатують: у момент скоєння злочину голова правління Укргазбанку, п'ятеро членів кредитної ради банку, а також начальник управління по роботі з системними VIP-клієнтами та начальник відділу спеціалізованого VIP-менеджменту Укргазбанку були обізнані про ситуацію, пов'язану з наданням кредиту компанії "ФК "МКС-Інвест".

Також у Службі безпеки не сумніваються, що банкіри знали про фіктивність угоди і володіли інформацією про те, що вартість застави завищена майже наполовину від її ринкової вартості.

"З'ясовано, що ТОВ "Торгтрансмаш" і ТОВ "Укразіятранш", на рахунки яких

в подальшому ТОВ "ФК "МКС-Інвест" направило кредитні кошти, є підконтрольними колишньому керівництву Укргазбанку та мають ознаки фіктивності.

При цьому директор ТОВ "Торгтрансмаш" і директор ТОВ "Укразіятранш" отримували грошову винагороду за те, що ставили підписи на документах і формально виконували обов'язки посадових осіб зазначених підприємств", - сказано в матеріалах слідства.

Служба безпеки у вересні 2011 року отримала санкцію на обшук в квартирі екс-голови правління Укргазбанку.

У липні 2011 року співробітники Служби безпеки України провели обшуки в квартирах голови правління Укргазбанку Сергія Мамедова та його заступника Олени Дмитрієвої.

На той момент обидва топ-менеджера пропрацювали в Укргазбанку на нових посадах близько двох місяців. Разом з тим відомо, що Мамедов працював в Укргазбанку з деякими перервами з 2003 року.

До призначення Мамедова Укргазбанк очолював екс-глава Державної податкової адміністрації України Анатолій Брезвін, який змінив на цій посаді в червні 2010 року Олександра Морозова.

У свою чергу екс-голова Ощадбанку Олександр Морозов очолив Укргазбанк після входження в його капітал уряду в липні 2009 року.

Для проведення процесу рекапіталізації в Укргазбанк була введена тимчасова адміністрація на чолі з Олександром Соколовим, а головою правління банку був Вадим Ляшко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: