"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білорусь отримає газ по 150 доларів за тисячу кубометрів - ЗМІ

Середа, 23 листопада 2011, 09:53

Олександр Лукашенко вже вкотре виграв політичну сутичку у Володимира Путіна: ціна на газ для Білорусі буде знижена приблизно вдвічі з нинішнього рівня.

"Треба тільки розуміти, що вказана в заголовку цифра дуже приблизна, важливо інше - що ціна фактично прирівняє Білорусь до одного з регіонів Росії", - пише російська газета "Ведомости".

Білоруському президентові залишилося в п'ятницю прибути до Москви і урочисто підписати документи. Російський лідер щоразу купується на одне і те ж - на об'єднання під яким-небудь соусом колишніх радянських територій.

Відомо, що для майже вже пенсіонера Путіна розпад СРСР - найбільша геополітична катастрофа. Але чи варто так чіплятися за уламки?

Реклама:

В принципі, проти економічної інтеграції ніяких заперечень немає - важливе і корисне починання. Але одна справа - коли це об'єднання можливостей, і зовсім інше - коли один партнер веде себе як головний, а інший за участь в інтеграції отримує різні там пряники.

Надійність такої інтеграції вельми і вельми сумнівна, що не раз і навіть не п'ять вже продемонстрував Лукашенко.

"З домовленостей з усією очевидністю випливає, що взагалі-то "Газпром" дуже довільно призначає, кому скільки платити за його газ, або, якщо говорити більш наукоподібно, всякі там підвищені витрати і транспортні плечі - у великій мірі фікція", - підкреслює газета.

(Ринок газпромівських акцій все-таки, здається, реагував на політично обумовлену ціну. Вчора нафтові компанії росли, а "Газпром" падав).

"Ну що, тепер будемо чекати традиційного розвитку подій. Може, Лукашенко протримається аж до президентських виборів, а може, і не стерпівши і знову почне якісь неприємні Путіну дезінтеграційні заяви або дії. І тоді "Газпром" знову буде загрожувати підвищенням ціни, а може, навіть і підвищить її", - відзначають автори публікації.

"Одне можна сказати: шкода, що у Казахстану, третього партнера з повзучої пострадянської інтеграції, надра багаті - а то був би ще один цікавий газовий сюжет. Ах так, ще ж Україна буде!", - резюмує видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!