"Продавець" "вишки Бойка" виявився бомжем. Відео

Вівторок, 22 листопада 2011, 13:18

Власник фірми-переможця тендеру "Чорноморнафтогазу" з купівлі морської бурової установки Ерік Ванагельс є підставною особою.

До такого висновку прийшли журналісти Балтійського центру розслідницької журналістики на телеканалі TV 3 (Латвія), повідомляє DT.UA.

Аналізуючи бізнес створення офшорних фірм на підставних осіб, вони торкнулися в тому числі і перемоги на українському тендері фірми Highway investment processing llp, серед засновників якої є 71-річний рижанин Ерік Ванагельс.

Журналісти з'ясували, що прописка Ванагельса була анульована. У квартирі, де він раніше проживав, залишилася племінниця, яка не побажала спілкуватися з репортерами.

Реклама:

Тим, однак, вдалося віднайти давню подругу Ванагельса, з якою він підтримує зв'язки — Ельвіру.

 

У спілкуванні з журналістами та повідомила, що раніше Ванагельс був токарем високого класу. Проте сьогодні — це хворий, старий чоловік.

"Я б так не жила, якби він був олігархом... Тому що він п'є. То він загубив гаманець, то він втратив паспорт. Коли мама його ще вмирала, говорила: "Тільки не виходь за нього заміж, і не прописуй". Він коли п'є, то може з дому винести щось. Тому офіційно я з ним не хотіла. Так... як друг він приходить", - сказала Ельвіра.

"А пожитку з нього - цвяха забити не вміє. Там, де він декларував, він теж не живе. Мотається: там, і там. У підвалах десь п'яний був, у нього ноги погризли щури. Сліпий, ледве-ледве на одне око бачить. Ось він приходив місяць тому - поміняв джинси і сорочку. Він прати приходить, тому що йому ніде. Коли він дуже-дуже п'яний, так що сам йти не може, тоді мені хтось телефонує і каже: "Забирайте його", - розповіла вона.

Латвійські журналісти з'ясували також, що прізвище Ванагельса було використане у різних фірмах, а наданням послуг зі створення офшорних компаній займається ризька компанія IOS, яка має представництво у тому числі і в Україні.

З усіх замовників фірми тільки 2% є резидентами Латвії.

Як повідомлялося, при купівлі морської бурової установки "Чорноморнафтогаз" провів тендер між двома пов'язаними між собою фірмами.

Ціна покупки була вищою за середньосвітові на 150 млнв доларів.

Номінальними власниками обох фірм були рижани Ерік Ванагельс і Стан Горін. Пізніше Горін, який працює страховим агентом, відхрестився від фірми Highway investment.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: