"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Океан" зорієнтувався на Новинського

Понеділок, 21 листопада 2011, 09:23

Наглядова рада суднобудівного заводу "Океан" призначила його президентом Василя Федіна, колишнього гендиректора Херсонського суднобудівного заводу, підконтрольного Вадиму Новинському.

Як пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на голову наглядової ради ПАТ "Океан" Сергія Копилова, Федін був призначений на посаду президента компанії у четвер, 17 листопада, а у п'ятницю прибув на підприємство і приступив до виконання своїх обов'язків.

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" має дві технологічні лінії для будівництва суден: великотоннажного (дедвейтом до 350 тис. т) і среднетоннажного суднобудування (до 6 тис. т), нагадує видання.

У 2008 році завод придбала компанія Wadan Yards. На сьогодні 98,7% акцій підприємства володіє голландська Olympus Investments.

Реклама:

У жовтні 2011 року відносно "Океану" була порушена справа про банкрутство за позовом управління Пенсійного фонду в Корабельному районі Миколаєва.

10 жовтня майно підприємства було передане арбітражному виконуючому Тамарі Гуцал.

21 жовтня після її звернення зі скаргою на те, що керівництво перешкоджає виконанню нею своїх обов'язків, Господарський суд Миколаївської області призначив її в.о. президента компанії.

Сергій Копилов розповів, що після цього керуюча привела на підприємство групу радників, які фактично були керівниками ВАТ "Суднобудівний завод "Залив" (належить підприємцю Костянтину Жеваго). Зокрема, на завод приїхав фінансовий директор заводу "Залив" Андрій Захарчук.

"З нашої точки зору, рішення суду викликає низку питань. Приміром, до суду не були надані докази того, що тодішні керівники підприємства дійсно не давали Гуцал виконувати її обов'язки", - відзначає Копилов.

"Для того щоб не допустити розпродажу підприємства по частинах, ми звернулися до Василя Федіна з проханням очолити завод. Статутними документами заводу передбачено, що наглядова рада має повноваження призначати президента компанії, і це рішення було прийнято", - повідомив глава наглядової ради "Океану".

Водночас, голова наглядової ради "Заливу" Микола Кузьменко назвав звинувачення Копилова безпідставними.

"Останнім часом ми активно шукали виробничі потужності для розміщення замовлення від нашого перспективного клієнта. Це замовлення, яке не вписувалося в поточну виробничу програму "Заливу", дозволило б "Океану" заробити близько $3 млн", - зазначив Кузьменко.

За його словами, завод "Залив" не має жодного відношення до процедури банкрутства заводу "Океан".

Втім, джерело видання у групі "Фінанси та Кредит", яка належить підприємцю Костянтину Жеваго, підтвердило інтерес групи до підприємства.

Перший віце-президент асоціації суднобудівників "Укрсудпром" Віктор Лисицький зазначає, що, виходячи з того, що новим керівником "Океану" призначений колишній глава Херсонського суднобудівного заводу, очевидно, що акціонери підприємства вирішили розвивати його спільно зі "Смарт-холдингом" Вадима Новинського.

"Океан" спеціалізується переважно на виробництві торгового флоту, тоді як інші заводи "Смарта" будують і риболовецькі, і спеціалізовані, і військові судна. Якщо всі ці підприємства будуть виступати єдиним фронтом, в результаті у них буде більше шансів отримати великі замовлення на оновлення флоту", - переконаний він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: