"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Комісія Ради знайшла винних у зловживаннях на нафторинку

Четвер, 17 листопада 2011, 09:26

У проміжному звіті тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради з розслідування безподаткового імпорту нафтопродуктів компанією "Лівела" говориться, що "Лівела" була дочірнім підприємством з іноземними інвестиціями ТОВ "Тайстра".

Компанія отримала право імпортувати нафтопродукти без сплати акцизного збору і ПДВ на підставі рішення Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області від 19 січня 2004 року, а також визначень того ж суду від 23 січня 2004, 10 серпня 2007 року і 9 червня 2010 року, пише видання "Комерсант Україна".

Рішення були прийняті на підставі закону, що діяв до кінця 1990-х років про захист іноземних інвестицій.

Суд взяв до уваги, що громадяни Польщі Станіслав Прейс і Піотр Бойко вклали в "Тайстра" близько 400 доларів, або 20% статутного фонду СП.

Реклама:

За даними Держмитниці, за чотири місяці 2010 року компанія "Лівела" імпортувала понад 1,5 млн тонн нафти і нафтопродуктів.

В результаті, за даними АМКУ, держбюджет недоотримав близько 3 млрд гривень. А за даними Міненерго, частка імпортних нафтопродуктів на ринку України за цей період зросла з 36% до 45%.

"Лівела" офіційно ліквідована в березні цього року.

Всі перераховані вище рішення були оскаржені одночасно Державною податковою інспекцією (ДПІ) в місті Полтаві, Кременчуцької об'єднаної податкової інспекцією, прокуратурою Кременчука та Енергетичною регіональною митницею.

Відомства мотивували свої скарги тим, що судові рішення порушують ст. 397 та 398 Господарського кодексу, а також закони України "Про режим іноземного інвестування" (8 ст., 18, 20, 27), "Про інвестиційну діяльність" та "Про усунення дискримінації при оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності".

Суд спирався виключно на норми не закону "Про іноземні інвестиції".

На першому етапі органи державної влади домоглися успіху в судових тяжбах з "Тайстра".

Рішення та визначення Автозаводського районного суду Кременчука були скасовані 17 лютого 2010 Харківським апеляційним адміністративним судом.

Але в квітні того ж року "Тайстра" оскаржила це рішення у Вищому адміністративному суді, і справу було направлено на новий розгляд до Харківського апеляційного адміністративного суду.

Суд призначив розгляд справи на кінець травня, проте 26 травня в суд по факсу прийшла заяву від ДПІ міста Полтави і від Кременчуцької об'єднаної податкової інспекції - відомства відкликали апеляційну скаргу. Аналогічний факс прийшов від прокурора міста Кременчука 27 травня, а від Енергетичної регіональної митниці - 28 травня.

На підставі цих заяв суд припинив розгляд справи.

ТСК вважає такі дії неналежним виконанням органами прокуратури своїх функцій, призвів до тяжких наслідків для держави, а саме до збитків у розмірі 2,9 млрд гривень.

У тексті звіту наводиться відповідь прокуратури на запит ТСК, в якому повідомляється: "Підставою для відмови прокурора міста Кременчука послужив закон "Про усунення дискримінації в оподаткуванні суб'єктів підприємницької діяльності".

Комісія нагадує, що ст. 5 і 19 цього закону раніше, навпаки, стали підставою для скасування рішення Автозаводського районного суду Кременчука на користь "Лівели" в Харківському апеляційному адміністративному суді.

Як розповів Сергій Пашинський, на засіданні комісії у вівторок депутати проголосували за те, щоб вимагати від прокуратури порушення кримінальної справи за всіма викладеним фактам.

Джерело видання в Держмитниці повідомив, що Енергетична регіональна митниця вже ліквідована і для того, щоб зрозуміти причини відкликання позову, до того ж по факсу, необхідно викликати зазначених у висновках ТСК людей.

"Наприклад, пан Штепа, лист за підписом якого було направлено з митних органів до суду, був звільнений ще в середині минулого року", - заявило джерело в Держмитниці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!