"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Криза периферії вразила ядро єврозони

Середа, 16 листопада 2011, 12:07

У вівторок ринки європейського боргу пережили поки найгірший день за два роки боргової кризи.

Як пише Financial Times, спреди облігацій країн ядра "старої" Європи - Франції та Австрії - до німецьких паперів піднялися до 192 і 184 базисних пунктів відповідно, до рівня, не сумісного з їх рейтингами рівня AAA, кажуть інвестори, передають "Ведомости".

"Учасники ринків втрачають залишки терпіння і чіпляються за жирні шматки, що залишилися - природно, це ключові країни, а не периферія, - пояснює головний економіст Hermes Fund Managers Ніл Уільямс. - Ідея дня в тому, щоб звалити найслабшого".

Покупців мало скрізь, але борги Італії та Іспанії скуповує тільки ЄЦБ. "Стає моторошно, - сказав FT один американський трейдер. - Європейські борги розпродують буквально всі. Всі кинулися до виходу".

Реклама:

Ринки протестували облігації Фінляндії та Нідерландів - спреди за ними наблизилися, але не досягли піків 2009 року.

Прибутковість за держоблігаціями Італії у вівторок вдруге за тиждень перевищила 7%.

У середу на ринок вийшов ЄЦБ, пише Reuters з посиланням на трейдерів, скуповуючи двох-десятирічні облігації Іспанії та Італії; прибутковість за останніми впала нижче 7%, до 6,85%.

Європейські акції росли, хоча євро падав до місячного мінімуму до долара. В учасників як і раніше немає впевненості, що ЄЦБ готовий приймати довготривалі, послідовні і рішучі заходи для протидії кризі.

Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер заявив газеті, що ЄЦБ міг би надавати загальній економіці більш активну підтримку, напрями якої "очевидні", і щільніше працювати з владою окремих країн.

У середу нафта Brent впала нижче 112 доларів за барель на побоюваннях, що нові уряди в Греції та Італії не зможуть вийти з політичного глухого кута і здійснити непопулярні реформи.

Італія повинна оголосити склад нового кабінету, а нова грецька коаліція - отримати вотум довіри.

Статистика країн не дає приводу для оптимізму: вчора Євростат повідомив, що ВВП єврозони і ЄС у III кварталі виріс на 0,2%, в річному численні - на 1,4% при скороченні промвиробництва.

Ключові економіки - Німеччини і Франції - зросли на 0,5% і 0,4% відповідно, однак у цілому Європу чекає рецесія вже в IV кварталі, прогнозують експерти.

На цьому тлі у вівторок пролунала заява канцлера ФРН Ангели Меркель про те, що вона має намір домагатися поправок до базового Лісабонський договір ЄС вже в 2012 році.

Меркель наполягає на законодавчому закріпленні права Брюсселя втручатися в бюджетну політику держав - порушниць фіскальної дисципліни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!