"Газпром" обіцяє Європі знизити ціни на газ

Субота, 12 листопада 2011, 11:18

У той час, як Київ вже понад півтора роки безуспішно намагається переконати Москву у потребі внесення змін до газових контрактів, "Газпром" заявив, що готовий переглянути ціни на газ для європейських споживачів без судів.

Про можливість такого "полюбовного" варіанту вирішення комерційних суперечок довкола ціни на російський газ заявив заступник генерального директора компанії "Газпромекспорт" Сєргєй Челпанов, пише BBC.

"Не виключаю, що домовленості про ціну можуть бути знайдені не в рамках арбітражного процесу. У низці переговорів ми вже знаходимося у просунутій стадії. Можливо, до кінця року із низкою споживачів будуть досягнуті домовленості", - сказав Челпанов.

Нині, за підрахунками "Газпрому", він є постачальником до чверті газу, що його імпортує Європа.

Реклама:

Європейські компанії почали ініціювати перегляд цін на російський газ ще 2010 року.

Багатьом із них вдалося домогтися зниження ціни або у судовому порядку, або під час переговорів.

Серед цих компаній були навіть такі традиційні клієнти "Газпрому" як німецькi E.On та RWE.

У вересні у кількох країнах ЄС у представництвах "Газпрому" та його партнерів відбулися обшуки, ініційовані Єврокомісією, яка підозрює російського газового велетня у порушенні європейського антимонопольного законодавства.

На початку тижня також стало відомо, що свій позов проти "Газпрому" до Стокгольмського арбітражу подала польська PGniG.

З початку президентства Вітора Януковича у лютому 2010 року він та його команда домагаються від Москви перегляду газових контрактів, укладених у січні 2009 року урядом Юлії Тимошенко.

Весь цей час переговори були безуспішними, а ціна на російський газ для України постійно зростала, і у четвертому кварталі 2011 року, за даними "Нафтобазу", становитиме понад 400 доларів за тисячу кубометрів.

Лише два місяці тому Київ заявляв і про свою готовність оскаржувати чинні контракти на поставку російського газу у Стокгольмському арбіражі.

Проте згодом жорсткі заяви українського президента та прем’єра пом’якшали, і нині українська влада заявляє, що Київ та Москва наблизилися до підписання нових газових домовленостей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!