"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

КС віддав власникам квартир підсобні приміщення

Четвер, 10 листопада 2011, 16:52

Конституційний суд визначив, що власники квартир у багатоквартирних будинках і житлових приміщеннях у гуртожитках є також співвласниками допоміжних приміщень.

І це незалежно від того, як вони набули право власності на квартири - на підставі цивільно-правових угод або на підставі використання житлових чеків при приватизації.

Про це йдеться в оголошеному КС рішенні суду, повідомляють "Комментарии" з посиланням на "Українські новини".

Це рішення ухвалене за зверненням громадянина Володимира Гуляка про офіційне тлумачення положень пункту 2 статті 10 закону "Про приватизацію державного житлового фонду" - визначає, що власники квартир у багатоквартирних будинках і житлових приміщеннях у гуртожитках є співвласниками допоміжних приміщень у цих будинках або гуртожитках.

Реклама:

Автор звернувся до КС з проханням розтлумачити ці положення закону у зв'язку з тим, що суди неоднаково застосовують їх при вирішенні спорів щодо права спільної власності на допоміжні приміщення у разі зміни власника квартири.

Гуляк у своєму зверненні зазначив, що в одних випадках суди загальної юрисдикції вважають, що право спільної власності на допоміжні приміщення є невід'ємним правом кожного власника квартири незалежно від способу її отримання, а в інших випадках - якщо право власності на квартиру було отримано на підставі цивільно-правових угод - суди приходять до висновку, що об'єктом власності є лише квартира, а право власності на допоміжні приміщення належить лише особам, які придбали його шляхом приватизації квартир.

Згідно з рішенням КС, закон не розділяє суб'єктів права спільної власності на допоміжні приміщення у багатоквартирних будинках та гуртожитках в залежності від підстав набуття права власності на квартиру або житлове приміщення в них.

Нагадаємо, що у вересні ВР відмовилася надати об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків та чинним житлово-будівельним кооперативам першочергове право на оформлення в період з 1 червня 2010 року по 1 січня 2015 безстрокової оренди земельних ділянок, на яких розміщені ці житлові будинки та прибудинкові території.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!