"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Київрада знову хоче заборонити купувати горілку вночі

Вівторок, 1 листопада 2011, 10:27

Комісія Київради з питань торгівлі, підприємництва, громадського харчування та послуг розглянула проект рішення, що передбачає заборону на торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями та тютюновими виробами з 22:00 до 8:00 у всіх торгових точках, окрім кафе і ресторанів.

Обговорення звелося до пошуку можливостей уникнути судових розглядів, пише видання "Комерсант Україна".

На думку заступника начальника Головного управління внутрішньої торгівлі та побутового обслуговування Київської міської держадміністрації (КМДА) Оксани Шрамченко, у рішенні необхідно уникнути використання терміну "заборона".

"Київрада може, наприклад, дозволити торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами з 8:00 до 22:00", - пояснила вона.

Реклама:

Член комісії Київради з питань торгівлі та підприємництва Наталя Новак (фракція УДАР Віталія Кличка) запропонувала звернутися до Верховної ради з проханням надати місцевим радам необхідні для введення заборонних заходів повноваження.

Порушників планується позбавляти торгової ліцензії. На думку ініціатора проекту, голови фракції "Соціальна справедливість" Алли Шлапак, його прийняття дозволить знизити споживання шкідливої для здоров'я продукції, зменшити масштаби пияцтва та забезпечити спокій киян у нічний час.

У результаті комісія доручила КМДА вивчити досвід інших міст, де запроваджено таку заборону. В даний час вона діє у Львові, Тернополі та Луцьку.

Віце-президент торгово-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак вважає, що заборонні заходи не зменшать споживання шкідливих продуктів: "Знайдуться підприємці, які непогано зароблять на черговій забороні. Подібне вже відбувалося в СРСР, коли після заборон на продаж алкоголю на вулицях прямо з багажників "Жигулів" горілку продавали у кілька разів дорожче".

Такої ж думки дотримується і низка депутатів Київради.

"Якщо прибрати алкогольні напої зі стаціонарних торговельних закладів, у столиці настане розквіт сурогатного алкоголю, як це сталося у Львові", - вважає Олена Овраменко (фракція "Народної партії").

Нагадаємо, що у грудні 2010 року депутати повністю заборонили торгувати алкогольною та тютюновою продукцією в МАФ площею до 40 кв. м.

Кілька підприємців направили до судів позови про визнання даного рішення недійсним, оскільки право введення подібних заборон місцевою владою не передбачено законодавством.

13 вересня Київрада скасувала заборону на торгівлю пивом і слабоалкогольними напоями в кіосках.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!