Думка експерта: Уряд змушує українців купувати житло на 1% дорожче

Четвер, 6 жовтня 2011, 18:01

При купівлі житла громадянин має сплатити 1% його вартості до Пенсійного фонду, але якщо це перша в житті купівля житла, то можна й не платити, але ця норма не діє.

Про це "Економічній правді" повідомила юрист LCF Law Group Мар’яна Гармаш.

Експерт зазначає, що нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності документального підтвердження сплати збору, що справляється при купівлі-продажу нерухомості.

Нерухомим майном визнається жилий будинок або його частина, квартира, садовий будинок, дача, гараж, інша постійно розташована будівля, а також інший об'єкт, що підпадає під визначення першої групи основних фондів згідно із законом"Про оподаткування прибутку підприємств", повідомила Гармаш.

Реклама:

Експерт додає, що статтею 49 закону "Про нотаріат" визначено, що нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо особа, яка звернулася з проханням про вчинення нотаріальної дії, не внесла встановлені законодавством платежі, пов'язані з його здійсненням.

Згідно зі статтею 1 Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", далі - закон, який визначає платників збору, існує виняток - від сплати збору звільняються громадяни, які купують житло і перебувають у черзі на одержання житла або купують житло вперше, наголошує юристка.

Поряд з цим, відзначає експерт, як зазначено в абзацах 11 і 12 листі Мін'юсту та Пенсійного фонду від 13 грудня 1999 року "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, який справляється у разі купівлі-продажу нерухомого майна", в Україні не існує єдиної системи реєстрації прав на нерухоме майно і, відповідно, органу, компетентного видавати довідки на підтвердження обставин первинного придбання житла.

У зв'язку з цим, повідомила Гармаш, Пенсійний фонд звернувся до Конституційного суду за офіційним тлумаченням норми пункту 9 статті 1 вищезазначеного закону в частині встановлення механізму звільнення громадян, які вперше купують житло, від сплати збору. Але, на жаль, станом на сьогодні це питання не закрито.

Тому, дійсно на сьогодні існує законодавча прогалина. Як показує практика, нотаріуси не посвідчують такі угоди за відсутністю документа, що підтверджує платіж до Пенсійного фонду України, резюмує експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!