"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Путін радить Заходу натиснути на Грузію заради РФ у СОТ

Четвер, 6 жовтня 2011, 17:47

Росія бачить як плюси, так і мінуси вступу до Світової організації торгівлі.

Про це сказав прем'єр і найбільш вірогідний майбутній президент РФ Володимир Путін, передає Reuters.

Путін прокоментував перспективи вступу в СОТ через два дні після того, як його заступник Ігор Шувалов повідомив в США про ймовірне приєднання вже 2011 року, назвавши неузгодженими лише технічні деталі.

Однак залишається політична перешкода в особі Грузії, з якою Росія воювала в серпні 2008 року.

Реклама:

Тбілісі каже, що не вирішив усі суперечки з Москвою і не має наміру піддаватися на умовляння запалити їй зелене світло в обхід встановлених процедур.

За правилами СОТ, країни-кандидати зобов'язані спочатку врегулювати проблеми з усіма діючими членами.

"У мене в зв'язку з цим виникає, звичайно, законне питання: наші основні партнери в Європі та Штатах хочуть, щоб Росія була членом СОТ чи ні?", - Сказав Путін у четвер на зустрічі з діловими колами.

"Не треба ховатися за грузинське питання. Якщо хочуть, то вони зможуть це зробити дуже швидко. Якщо не хочуть, то, звичайно, можна і грузинську проблему витягнути, та інші придумати".

Політичний союзник прозахідного президента Грузії Михайла Саакашвілі Америка не раз висловлювалася за приєднання Росії до СОТ.

Росія веде переговори про членство вже 18 років і залишається найбільшою економікою за межами альянсу.

Економісти обіцяють країні значне збільшення ВВП завдяки усуненню торгових бар'єрів.

Проти висловлюється промислово-фінансове лобі, яке побоюються програшу в боротьбі зі світовими конкурентами на відкритому ринку.

Путін, що повертається в президенти на, ймовірно, найближчий десяток з гаком років, сказав, що Росія здатна обійтися без СОТ.

"Ми готові до повномасштабного приєднання до СОТ. Але зробимо це тільки в тому випадку, якщо нам не будуть виставляти неприйнятні для нас умови", - сказав він іноземним інвесторам.

"Це піде на користь Росії чи ні? Фіфті-фіфті, але, в цілому, швидше в плюс, ніж в мінус. І ми не відмовляємося від цієї мети".

Прем'єр, який виступив недавно з ідеєю нової альтернативи СОТ у вигляді Євразійського союзу на пострадянському просторі, в черговий раз розрекламував переваги Митного союзу з Казахстаном і Білоруссю і покликав до нього Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!