Інвестиційна привабливість України впала до рівня кризового 2009 року

Четвер, 6 жовтня 2011, 17:40

Індекс інвестиційної привабливості України, що розраховується Європейською Бізнес Асоціацією, за підсумками третього кварталу 2011 року опустився до рівня 2,56 за п’ятибальною шкалою.

Це є істотним падінням порівняно з другим кварталом 2011 року, коли цей показник становив 3,39, передає УНІАН.

Такі результати щоквартального дослідження, проведеного на підставі опитування керівників компаній - членів Асоціації.

За інформацією ЄБА, сприйняття інвесторами ринку України різко погіршилось, що було обумовлене низкою як внутрішніх причин - нестабільністю економічної та правової сфер усередині країни, так і зовнішніх - глобальною ринковою турбулентністю.

Реклама:

Рівень довіри українських інвесторів знизився до рівня 2,56 за 5-бальною шкалою вперше за два роки, таким чином впавши до рівня показників третього кварталу 2009 року.

Основні компоненти індексу одержали наступні оцінки: оцінка поточного інвестклімату одержала найнижчі показники 2,3; складова "зміна клімату за попередні три місяці" була оцінена на рівні 2,5; прогнози щодо інвестиційного клімату досягли середнього значення 2,7.

В оцінках тенденцій, що панують на ринку і в економіці України, респонденти відзначали домінуючі негативні тенденції.

Часто інвестори скаржилися на посилення тиску з боку владних структур (12%), вкорінення корупції (11%), труднощі у сфері оподаткування, особливо, з відшкодування ПДВ і загальну ринкову нестабільність (по 9%).

Відповідаючи на питання про позитивні зміни і зрушення, які мали місце за третій квартал цього року, дві третини респондентів (66%) відзначили, що жодних позитивних змін не відбулося.

На думку ЄБА, цей факт ще раз свідчить, що за часів ринкової нестабільності й у передчутті економічної кризи, внутрішня економічна політика країни має бути більш гнучкою, прозорою і адаптованою під потреби бізнесу, який є рушійною силою розвитку і відновлення ринку.

"Результати Індексу свідчать про те, що впевненість інвесторів слабшає, а для її відновлення потрібні дієві структурні реформи з боку влади", - наголошується в дослідженні ЄБА

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!