В Казахстані настав зерновий колапс

Четвер, 6 жовтня 2011, 12:15

Казахстан, який зібрав 2011 року небувалий урожай зерна в 25 мільйонів тонн, може втратити значну його частину.

Аграрії Казахстану не знають, де зберігати свій рекордний урожай. Як повідомляє місцевий "31 канал" всі зерносховища північного Казахстану переповнені, вантажівкам доводиться цілодобово стояти в кілометрових чергах, пише "Дело".

Селяни не можуть здати зібраний врожай. Через це фермери починають панікувати, адже під посіви брали кредити, а на виручку планували посадити новий хліб.

"Чуємо від інших, що немає вагонів, немає приміщень для зберігання, елеваторів. Така ситуація в північному Казахстані та Акмолинській області. Якщо не знайдемо місце для зберігання, то в мене "прогорить" 20 тонн зерна. Це збитки тільки одного радгоспу", - зазначив директор одного з товариства Алі Сагиндикули.

Реклама:

"Такий урожай зазвичай буває один раз в сто років, але, на жаль, ми виявилися до цього не готові", - зазначив він.

Ще одна проблема, яку оголив рекордний урожай - дефіцит вагонів для транспортування зерна. У Казахстані спеціальних вагонів п'ять з половиною тисяч, а треба в рази більше.

Жнива добігають кінця, а більша частина рекордного врожаю 2011 року ще не зібрана і не збережена.

У Казахстані врожай зернових 2010 року в чистій вазі становив 12,2 мільйона тонн. У рекордному 2009 році в країні зібрали 22,7 мільйона тонн зерна в бункерній вазі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!