"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ вперше визнав можливсть світової рецесії

Четвер, 6 жовтня 2011, 09:45

Міжнародний валютний фонд (МВФ) вперше визнав імовірність рецесії світової економіки в 2012 році.

Про це вчора в інтерв'ю каналу Euronews заявив директор Європейського департаменту МВФ Антоніо Борхес, передає "Комерсант-Україна".

"Ми як і раніше прогнозуємо дуже скромне зростання в 2012 році, але економічна активність може і розвернутися. Ризик рецесії, таким чином, не виключений", - сказав він.

Рецесією називається зниження або нульове зростання економіки протягом двох кварталів поспіль. Глобальна рецесія спостерігалася в 2009 році, коли, згідно з оцінками МВФ, спад світового ВВП склав 0,7%.

Реклама:

Борхес також заявив, що для рекапіталізації європейських банків знадобиться від 100 до 200 мільярдів євро.

"Ми говоримо приблизно про 100-200 мільярдів євро, що, на наш погляд, дуже і дуже незначна сума в порівнянні із загальним обсягом європейських фінансових ринків, а також у порівнянні з ресурсами оновленого Європейського фонду фінансової стабільності", - уточнив він.

МВФ ще 20 вересня 2011 року прогнозував досить високе - в межах 4% - зростання світової економіки в 2012 році.

Згідно з прогнозами рейтингового агентства Fitch Ratings, зростання світової економіки наступного року складе 2,7%, при цьому є ймовірність другої хвилі рецесії.

Раніше про можливість рецесії світової економіки заявляв лауреат Нобелівської премії з економіки за 2008 рік Пол Кругман - на його думку, вірогідність такого сценарію складає 50%.

Враховуючи, що МВФ вкрай консервативний і не переглядає свої прогнози частіше, ніж двічі на рік, таку заяву його високопоставленого чиновника - вкрай важливий сигнал, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

"Ситуація істотно змінилася, і в МВФ не можуть не визнавати цього", - пояснює він.

Якщо раніше експерти вагалися з оцінками, чи буде МВФ вимагати від України корекції держбюджету на наступний рік, то тепер вони все частіше схиляються до неминучості цього.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!