Данія вирішує фінансові проблеми через податок на жир

Понеділок, 3 жовтня 2011, 16:06

 Данія стала першою в світі країною, що ввела податок на жирну їжу. 

Про це передає "Deutche Welle - Україна".

Новий податок, який викликав черги біля кас супермаркетів, розробив данський уряд, прагнучи у такий спосіб сприяти боротьбі з ожирінням населення.

Реклама:

Податок становить 16 крон - близько 2,15 євро- на кілограм насиченої жирної кислоти, яка міститься у багатьох продуктах: від молока і масла до піци.

Так, наприклад, ціна 250-грамової упаковки масла зросла на 2,20 крони. В середньому продукти харчування, що зачіпає новий податок, після нововведення подорожчали на 10%.

Данська конфедерація промисловців виступила із різкою критикою запровадження нового податку.

"Те, як це робилося - адміністративне жахіття. Маю сумнів, що це сприятиме оздоровленню населення. Це просто податок", - заявила представниця конфедерації Гітте Гестегаве.

За її словами, процедура вирахування податку є надзвичайно складною, адже виробник має задекларувати вміст жирів як у процесі виробництва, так і у кінцевому продукті.

Водночас, на думку Гестегаве, Данія хоч і стала першою країною, де запровадили податок на жири, але, швидше за все, не останньою. Інші країни також виношують аналогічні плани. 

Експерт з юридичних питань ЄС Єппе Розенмеєр з Данської федерації малого та середнього бізнесу каже, що Єврокомісія зараз вивчає подробиці цієї ініціативи і має підозру щодо недотримання забезпечення конкуренції у новому документі.

У підсумку імпортні товари можуть виявитися дешевшими за вітчизняні через різницю у процесі декларування жирів, пояснює він.

Данський виробник платитиме за весь жир, як у процесі виробництва так і у продукті, тоді як закордонний платитиме лише за жири у кінцевому продукті.

"Сподіваємося, цей податок довго не протягне",- сказав Розенмеєр.

У такий спосіб уряд сподівався поповнити спорожнілу державну скарбницю на 1,5 мільярда крон на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!