"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Глава наглядової ради вивів зі свого банку мільярд

Понеділок, 3 жовтня 2011, 10:49
"ВіЕйБі банк" заявляє про подачу в суд позову про стягнення з голови наглядової ради та власника 15,4% акцій банку Сергія Максимова 1 мільярда гривень.

Як повідомляє прес-служба фіну станови, Максимов незаконно привласнив мільярд кредитних коштів банку, передають "Комментарии".

В ході претензійно-позовної роботи, яку "ВіЕйБі банк" проводить стосовно своїх проблемних активів, а також в ході проміжної перевірки фінустанови Національним банком було з'ясовано наступне: Максимов протягом 2005 - 2009 років, порушуючи чинне банківське законодавство, зокрема, нормативи про кредитування пов'язаних осіб, використовуючи своє службове становище, вивів з банку понад 1 мільярд гривень на підконтрольні собі підприємства у вигляді кредитів.

Ось деякі з цих підприємств: ТОВ "Офіс Лайн", ТОВ "Класик хід", ТОВ "Декорт", ТОВ "Трініті Інвест Компані", ТОВ "Луксор", ТОВ "І-Тел", ЗАТ "Бос", ТОВ "Берег -Інтертрейд", ТОВ "Джерард Україна", ТОВ "Менеджмент Інвест Компані", ТОВ "Брайтон", ТОВ "СНП Інвестментс", ТОВ "Данфорд ".

Надалі, за даними банку, кошти були перераховані на рахунки інших компаній Максимова. Ці факти виявлено в ході перевірки фінустанови Нацбанком України.

Реклама:

Згідно Рамкового договору про продаж Максимовим своїх акцій банку компанії TBIF Financial Services (володіє 63% банку), перед укладанням угоди глава наглядової ради зобов'язався погасити видані кредити. В іншому випадку Максимов є солідарним боржником за цими позиками.

"У зв'язку з тим, що кредити до сьогоднішнього дня так і не були погашені, а Максимов уникає зустрічей з керівництвом "ВіЕйБі банку", фінустанова змушена була звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості на суму близько 1 мільярда гривень".

"Крім того, "ВіЕйБі банк" буде клопотатися перед судом про заборону на виїзд боржника за кордон з метою уникнення ним відповідальності. Оскільки є всі підстави вважати, що Максимов може мати можливість безперешкодно проживати в Москві, Відні та Тель-Авіві".

Використання службового становища для особистого збагачення вже стало приводом для порушення проти Максимова кримінальної справи за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу - привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах.

Максимальна санкція за таке правопорушення передбачає ув'язнення на строк до 12 років з подальшим позбавленням права займати службові посади протягом трьох років та конфіскацією майна", - йдеться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!