"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров готує випуск валютних ОВДП

Понеділок, 3 жовтня 2011, 10:03

Банки і нерезиденти дочекалися від уряду запуску нового інструменту, який дозволяє уникнути валютного ризику при купівлі державних облігацій.

Кабінет міністрів прийняв постанову №1011, якою визначив основні умови випуску середньо-і довгострокових держоблігацій з індексованою вартістю і терміном обігу більше року, пише видання "Комерсант Україна".

Номінальна вартість одного такого цінного паперу буде становити, як і зараз, 1 тисяча гривень, але в момент її погашення здійснюватиметься індексація відповідно до зміни середньозваженого курсу гривні до долара США на міжбанку.

Порівнюватися будуть курси за місяць до первинного розміщення паперів і місяць до її погашення. Купон буде виплачуватися кожні півроку.

Реклама:

Схема виглядає наступним чином. ОВДП, які зараз випускаються по 1 тисячі гривень будуть залучатися при ринковому курсі 8 гривень за долар.

Якщо через рік курс на міжбанку впаде до 8,5 гривні, то інвестори, крім купонного доходу, отримають ще 6,25% вартості паперу.

Це дозволить їм навіть в умовах ймовірної девальвації гривні купити 125 доларів, спочатку вкладені в державний папір.

Розмір виплати не може бути нижчим номіналу паперу, тому власники бондів нічого не втрачають у випадку ревальвації гривні.

Обсяг кожного первинного розміщення паперів Мінфін повинен буде погоджувати з Нацбанком.

При цьому міністерство зможе в будь-який момент визначити дату дострокового погашення ОВДП, які зможуть купувати і фізичні, і юридичні особи.

Обіцянка розширити спектр держоблігацій було дана Мінфіном ще кілька років тому, але процес активізувався лише зараз.

На прохання Мінфіну три тижні тому НБУ з'ясовував у найбільших власників ОВДП їхні плани з викупу.

Стурбованість уряду викликав великий обсяг погашення облігацій в IV кварталі - 10,8 мільярда гривень і можливість залучення цих коштів до бюджету.

Банкіри називають постанову уряду дуже своєчасною і кажуть, що вона дозволить Мінфіну вже 4 жовтня випустити нові бонди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!