Сорос лякає світ Великою депресією

Понеділок, 3 жовтня 2011, 09:15

Фінансові ринки штовхають світ до нової Великої депресії, а влада, особливо в європейських країнах, втратили контроль над ситуацією/

Таку думку висловив в статті в The Financial Times відомий фінансист і мільярдер Джордж Сорос, передає Газета.Ru.

"Влада повинна знову взяти під свій контроль, що відбувається, причому негайно", - закликає Сорос.

Для цього потрібно зробити три кроки. По-перше, урядам країн єврозони треба досягти принципової домовленості про створення спільного міністерства фінансів.

Реклама:

Друге - "передати великі банки під управління ЄЦБ взамін на тимчасові гарантії і перманентну рекапіталізацію".

Великі банки повинні будуть взяти на себе зобов'язання виконувати інструкції ЄЦБ на час дії гарантій.

ЄЦБ доручить їм "зберігати максимальні суми кредитів та загальну суму дебіторської заборгованості, а також уважно відслідковувати ризики операцій з власними коштами банків".

На думку Сороса, невідкладна задача - не допустити, щоб можливий дефолт Греції перекинувся на інші країни.

Вразливих місць два - банки і держоблігації країн на кшталт Італії та Іспанії, відзначає він.

Тому третій необхідний захід - ЄЦБ повинен дозволити Італії та Іспанії тимчасово рефінансувати їхні борги під мінімальні відсотки.

Сорос вже неодноразово висловлював критику на адресу європейської влади, яка, на його думку, недостатньо рішуча у своїх діях.

"Влада не пропонує рішення, вона просто тягне час", - говорив він. У середині серпня Сорос звинуватив у посиленні кризи єврозони Німеччину.

"Європейські лідери поки не можуть прийняти ефективних заходів для подолання кризи. Негативні процеси на боргових ринках європейських країн тривають і вже завдають значної шкоди реальному сектору економіки", - погоджується аналітик ТКБ Капітал Сергій Карихалін.

Однак заходи, запропоновані Соросом, занадто радикальні, вважає він.

"Повний контроль - це гасло радянського часу. Пропозиції Сороса - і часткова націоналізація, і інші заходи, які збільшують присутність держави і регуляторів в економіці, - звужують ринкові рамки, все це більше нагадує держкапіталізм", - зазначає директор Центру макроекономічних досліджень BDO в Росії Олена Матросова.

Не всі економісти розділяють побоювання Сороса.

Поточне положення в світовій економіці неправильно називати другою хвилею кризи, планета до цих пір знаходиться в рецесії, що почалася в 2008 році, вважає лауреат Нобелівської премії з економіки Крістофер Антоніу Піссарідес.

"Це все лише продовження кризи 2008 року. Це була незвичайна криза, тому що все почалося з фінансового сектора і зараз вилилося в проблеми з боргами, а не з інвестиціями, як звичайно. Я не бачу ознак, що у нас буде сплеск другої хвилі", - сказав Піссарідес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!