"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Українська біржа" запустить нафтові ф'ючерси

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 10:01

"Українська біржа" затвердила специфікацію ф'ючерсного контракту на сиру нафту марки Brent.

Сьогодні документ планується направити на погодження до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а наступного тижня - в Міністерство економічного розвитку і торгівлі, пише "Комерсант Україна".

Повноваженнями щодо встановлення стандартних типових форм, а також порядку випуску та обігу похідних, базовим активом яких є товар, міністерство наділене з 31 травня по указу президента N634.

"Ми вже готові до запуску. Сподіваємося, що торги почнуться до кінця року", - сказав перший заступник голови правління "Української біржі" Сергій Рощин.

Реклама:

Ціна одного контракту буде визначатися на торгах в Нью-Йорку. Наприклад, вчора барель нафти Brent коштував 112 доларів, що еквівалентно 112 пунктів ф'ючерсного контракту.

Варіаційна маржа буде сплачуватися в гривні за курсом НБУ на день розрахунку.

Мінімальний лот становитиме 10 барелів, але, як і в інших сегментах термінового ринку, при укладанні угод з ф'ючерсом на нафту буде використовуватися плече.

Його розмір встановить біржова рада перед запуском інструменту, зазначив Рощин. На російській біржі РТС гарантійне забезпечення становить 15%.

Таким чином, гарантійне забезпечення одного контракту вчора становило б 1341 гривень.

Зараз торгівля нафтою в Україні здійснюється тільки у формі аукціонів на "Українській міжбанківській валютній біржі", але запускати ф'ючерс на нафту там не мають наміру.

"Я абсолютно впевнений, що безпоставковий ф'ючерс не буде користуватися попитом. Це іграшка для трейдерів. Великі перспективи у поставного контракту нафти, але його неможливо впровадити з боку продавця", - сказав глава правління біржі Петро Переверзєв.

На останніх торгах 25 жовтня ціна 1 тонни нафти, реалізованої "Укрнафтою", становила 7333 гривень, а тонни нафти марки Brent коштувала всього 5625 гривень.

На "Українській біржі" чекають великого попиту на новий інструмент. Сергій Рощин каже, що на біржі РТС торгівля ф'ючерсом на нафту марки Brent займає друге місце за обсягом торгів серед товарних ф'ючерсів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!