"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Завод Ахметова буде відраховувати частину зарплат Партії регіонів

Середа, 26 жовтня 2011, 11:48

Примушування до вступу працівників маріупольського комбінату "Азовсталь" до лав Партії регіонів проводиться з метою впорядкувати сплату членських внесків.

Про це заявило керівництво осередку партії в Орджонікідзевському районі, пише 0629.com.ua.

"Усі члени Партії регіонів платять членські внески. Тільки для студентів, пенсіонерів і безробітних ця сума не фіксується, вони можуть за бажанням внести і 1 копійку, і 10 копійок. Для працюючих ж рекомендована сума членського внеску становить 1 грн. Деякі депутати, які мають свій успішний бізнес, платять і по 500 грн. та по 100 грн.", - розповіли в "регіонах" про суму внесків.

"На політзібраннях було прийнято рішення впорядкувати збір членських внесків, у зв'язку з чим проведені переговори з підприємствами, зокрема і з комбінатом "Азовсталь". Члени Партії регіонів, які працюють на цьому заводі, самі попросили нас скласти такі договори, щоб не відносити по 1 грн. в організацію. Це зроблено для їх зручності", - впевнені в керівництві районної організації.

Реклама:

"Але ніхто нікого не примушує, всі договори укладаються винятково за бажанням. Зібрані гроші нікуди не йдуть, а витрачаються лише на місто Маріуполь - проведення різних міських заходів, на подарунки та інше", - заявляють в ПР.

У той же час, за інформацією видання, в Маріуполі Партія регіонів уклала договір з "Азовсталлю" про перерахування членських внесків працівників комбінату на рахунки політпартії.

Аналогічні договори були укладені і з ТОВ "Ейч Ар Гарант", які співпрацюють з МК "Азовсталь" в кадрових питаннях.

Факт відрахування членських внесків із зарплат працівників комбінату підтверджує і власне джерело "Української правди" на комбінаті.

"Навіщо це потрібно? Так за рік вибори, партії потрібні легальні гроші, от і все. На самому комбінаті працює близько 15000 людей. Ще 5-6 тисяч на аутсорсингу або аутстафінгу", - заявило джерело.

За його словами, "на початку 2000-х була схожа ситуація з блоком "За ЄдУ" (провладний блок, очолював Володимир Литвин - ред.), тільки там внески платити не потрібно було".

Також джерело описало способи, якими працівників комбінату змушують вступати до партії регіонів.

"Зарплата на комбінаті складається з окладу і премії. Премія може бути до 40% окладу і більше. Суму премії визначає начальник підрозділу. Якщо його "підвести" і не забезпечити потрібної кількості заяв (до партії - ред.), то він сам може залишитися без премії (йому її уріже начальник рівнем вище) і він, відповідно, може залишити без премії тих, хто не забезпечив йому "результат", - розповіли "Українській правді".

"Крім того, якщо якийсь підрозділ не виконає "план" заяв, то ті, хто розподіляють суми премії за підсумками місяця, цілком можуть суму премії зменшити. Природно, все це офіційно буде піднесено, як "не впоралися з виробничим завданням" або ще щось в цьому роді", - говорить джерело.

Другий спосіб, за словами працівника підприємства, пов'язаний з охороною праці:

"У нас на комбінаті дуже суворі правила щодо цього і при бажанні можна будь-яку людину підвести під "статтю". Цей спосіб дуже зручний тим, що не тільки позбавляє премії, а й дає додатковий важіль управління, бо якщо людина отримує 3 попередження про порушення техніки безпеки, то її звільняють за статтею".

"У такій ситуації на стороні адміністрації і закон, і профспілка. Наскільки серйозне ставлення у нас до техніки безпеки говорить той факт, що за останній рік через проблеми такого роду у нас змінилося кілька начальників основних цехів (ті, які приносять прибуток)", - уточнює джерело.

За його словами, "найтривалішим" способом відреагувати на непослух є скорочення.

"Робиться це так: в момент чергової реорганізації (бо в нас офіційно немає скорочень, їх проводять під виглядом реорганізації, це коли замість одного підрозділу створюється інший, але з меншим числом працівників). Так от, якщо з відділу А роблять відділ Б, але з меншим числом людей (а з меншим роблять завжди), то передусім в новий відділ Б не потрапляють незручні адміністрації люди. Таким кажуть, що в новому відділі для них немає місця, і через два місяці їх скорочують за законом" , - розповідає працівник "Азовсталі".

За його словами, заяви до Партії регіонів роздає начальник. "Каже, потрібно заповнити і здати йому".

"Профспілка у нас для галочки існує. У голови профспілкової організації зять працює директором ХТЗ (Харківського тракторного заводу, - ред.). Причому кар'єру розпочав на "Азовсталі", а різко вгору пішов після весілля", - підсумувало джерело.

Раніше Рада громадських організацій Маріуполя вже заявила, що працівників метзаводів імені Ілліча та "Азовсталь", які належать "Метінвест Холдингу", змушують вступати до Партії регіонів під загрозою звільнення.

На самих підприємствах не підтверджують ці заяви. Після заяви Ради громадських організацій Маріуполя на сайтах обох заводів опублікували спростування цієї інформації.

Народний депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов також заявив, що це "дурість".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!