Україна торгуватиме з Росією на невигідних умовах. ТЕКСТ УГОДИ ПРО ЗВТ

П'ятниця, 21 жовтня 2011, 12:39

Прем'єр-міністр Микола Азаров погодився на невигідні для України умови в договорі про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) в рамках СНД.

Про це йдеться в статті депутата "БЮТ" Сергія Терьохіна для "Української правди", в якій він посилається на текст Договору про ЗВТ в рамках СНД та його додатки.

В документі, за його словами, вводяться асиметричні обмеження по імпорту.

Так, будь-який цукор українського походження буде оподатковуватися при імпорті в Молдову за ставкою 75%, а цукор з Молдови – лише за 50%, а в інші країни СНД – за фіксованою ставкою імпортного мита в 340 доларів США, незалежно від цінової кон’юнктури.

Реклама:

Виходячи з додатків документу, українська горілка буде оподатковуватиметься при ввезенні до Казахстану в розмірі 2 євро за літр, а імпорт казахського алкоголю в Україну буде йти без податків та сертифікатів походження.

Відносно України встановлюється також особливий спосіб визначення експортних мит на вуглеводні, який відрізняється від загального.

Наприклад, при експорті природного газу для всіх споживачів РФ та Казахстану встановили 30% мито, але виключно для України таке мито буде встановлюватися за "спеціальною формулою".

Терьохін наголошує, що Росія також висунула "скромний" перелік вилучень щодо імпорту по всіх країнах СНД "на чотирьох аркушах убористого шрифту".

"Але найбільшою прикрістю для України стала легалізація вилучень з режиму експорту", - каже депутат.

За його словами, згідно з угодою про вільну торгівлю 1993 року не передбачається застосування будь-яких експортних мит.

Тобто, теоретично Україна могла звернутися до незалежного арбітражу і відсудити право купувати російський газ і нафту без експортних мит або повернути всі мита, сплачені починаючи з 1994 року.

"Тепер експортні мита легалізовані. Зверніть увагу на їхній перелік на 32 сторінках", - зазначає Терьохін.

"Не зважаючи на преамбульне посилання на правила СОТ, застосування експортних мит в таких обсягах і в таких розмірах грубо суперечить базовим принципам ГАТТ, за якими власне діє СОТ", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: