Томенко: У бюджеті Азарова не врахували 99,9% пропозицій депутатів

Четвер, 20 жовтня 2011, 17:48

Думка депутатів не буде врахована у проекті Держбюджету на 2012 рік, заявляють депутати від опозиції.

Таку думку вони висловили під час обговорення урядового проекту бюджету у четвер у Верховній Раді.

Так, віце-спікер Микола Томенко заявив, що це "бюджет без парламенту".

"Я з 2002 року в парламенті і вперше бачу документ, де відхилено 99,9% пропозицій депутатів. При цьому всі вони – з Партії регіонів, Блоку Литвина, комуністів", - сказав він.

Реклама:

"Тепер нема парламенту і народних депутатів. Це проект уряду, який не змінився ні на жодну сторінку! У мене виникає питання: навіщо ми тоді його вносимо до парламенту? Нехай два чоловіки в Мінфіні його розробляють і несуть відповідальність перед народом! Навіщо ви несете відповідальність, ви ж непричетні до цього бюджету?", - звернувся Томенко до депутатів.

При цьому, за його словами, у другому читанні депутати взагалі не матимуть можливості внести зміни до документу.

"Тільки в комітеті, під пильним наглядом уряду, як ви записали у Бюджетному кодексі…", - сказав він.

Крім того, Томенко заявив, що "це бюджет без регіонів".

"Тому що те, що ви заклали областям і містам, не дає можливості навіть виплатити зарплату працівникам освіти і охорони здоров’я. У бюджеті закладені такі цифри, що вижити неможливо", - зазначив він.

Він навів приклад, що у бюджеті закладено субвенцію регіонам у 692 мільйони гривень, при цьому на Донецьку область з цієї суми виділено майже 160 мільйонів, на Луганську – майже 50 мільйонів, а на "пересічні" регіони – по кілька мільйонів.

"Зокрема, на Чернігівську, Черкаську, Херсонську область – по 13 мільйонів, на Полтавську – 11 мільйонів, з них 10 – славному місту Комсомольську. Ну, він бідує, а Полтавщина хай з одним мільйоном буде. Про Західну Україну взагалі нема що говорити", - сказав Томенко.

"Там що, не люди живуть? У Чернігівській, Житомирській, Вінницькій областях? Їм що, не треба школи ремонтувати, освіту розвивати? Який принцип ставлення до регіонів у цьому бюджеті?", - обурився він.

Томенко також заявив, що парламент стає заручником непрофесійних дій уряду, оскільки "люди йдуть під паркани не уряду, а парламенту".

"Ми сьогодні розглядаємо бюджет розкішного життя для влади і бюджет виживання для громадян і місцевих рад", - сказав він.

У свою чергу інший БЮТівець Сергій Соболєв заявив, що проект бюджету підготовлено непрофесійно, зокрема, без прогнозів грошової політики Нацбанку.

"Курс національної валюти - 8,1. Ви ще прив’яжіться до рубля в розрахунках за газ, і ми побачимо, який буде курс!", - зазначив він.

Лідер фракції БЮТ назвав проект бюджету "позорищем" і сказав, що вони за нього не голосуватимуть.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!