"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії заробітчан змусять складати іспит з російської мови

Четвер, 20 жовтня 2011, 10:29

ФМС Росії пропонує зробити обов'язковим для трудових мігрантів, які приїжджають до Росії працювати в РФ, знати російську мову хоча б на мінімальному рівні.

"Кожен мігрант, що приїжджає в Росію, має знати хоча б основи російської мови", - заявив голова ФМС РФ Костянтин Ромодановський, передають Ukranews.

За його даними зараз в Росії перебувають близько 9 мільйонів іноземних громадян, більшість з яких приїжджає з країн СНД і близько 29% з них не знають російської мови.

На думку ФМС той трудовий мігрант, який зовсім не може говорити по-російськи, позбавляє себе можливості отримати "належну соціально-правовий захист, адаптуватися до нашого повсякденного життя".

Реклама:

У Росії вже працює низка проектів навчальних трудових мігрантів російській мові.

Крім того, він пояснив, що економіка країни потребує закордонної робочої сили, і є всі умови "для органічного включення приїжджих у наш світ".

Однак покращення вимагає система квотування робочих місць для осіб, що приїжджають.

"Поки не запрацювала повністю система доміграціонной підготовки. Вирішені далеко не всі питання в сфері соціального захисту трудових мігрантів та членів їх сімей. Непоодинокі й прояви мігрантофобії", - уточнив він.

Влітку ФМС пропонувала вже ввести спеціальні тести на знання російської мови, але законом поки це не було передбачено.

Депутат Держдуми Михайло Старшинов під час прес-конференції в ФМС сказав, що нижня палата парламенту обов'язково розгляне найближчим часом проект закону про введення для мігрантів іспиту на знання російської.

Нагадаємо, у вересні голова Держдуми завляв про необхідність прийняття закону про обов'язковість знання російської мови для мігрантів, які збираються працювати в країні.

На думку Гризлова, мігрантам не обов'язково складати іспит на знання російської мови, достатньо тільки тестування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!