Кількість бідних зменшується, хоча українці не багатшають

Понеділок, 17 жовтня 2011, 14:40

17 жовтня світ відзначає День боротьби з бідністю.

Згідно з минулорічним звітом ООН, за межею бідності живе кожен четвертий українець, повідомляє "Радіо свобода".

Українські соціологи, однак, зазначають, що кількість людей, які перебувають на межі виживання, останніми роками зменшилась, навіть попри економічну кризу.

Проте загалом українці стали жити бідніше. Найбільше від кризи постраждали люди із середнім економічним достатком.

Реклама:

За даними ООН, 25% українців живе на суму, що менша від прожиткового мінімуму, а близько 78% – на межі бідності, говорить депутат-"бютівець" Олександр Павловський.

Він прогнозує, що відсоток бідних у 2012 році тільки зросте.

Особливістю України є те, що бідними вважаються не тільки безробітні громадяни, а й ті, що працюють: держава займає останнє місце за рівнем середньої заробітної плати у Європі, зауважує депутат-регіонал Василь Хара, голова парламентського комітету із соціальної політики і праці.

Треба зважати на те, що Україна все ще не вийшла із економічної кризи, зауважує Людмила Черенько, начальник відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень НАН.

За її словами, в 2009 та 2010 роках зріс показник бідності відносно прожиткового мінімуму, проте у першому кварталі 2011 року, в порівнянні із таким же періодом у минулому, показник знову знизився.

Тобто нині кількість людей, які живуть у злиднях, зменшується, хоча загалом українці багатшими не стають: відбувається вирівнювання прошарків "бідних" і "середніх", зазначає соціолог.

"Соціально вразливі групи населення, які повністю або частково перебувають на державному утриманні не постраждали, їм держава в період кризи не зменшила гарантій і всі виплати робила на тому ж самому рівні, – пояснює Черенько. – А групи із середнім достатком постраждали у більшій мірі від кризи, зменшились не тільки реальні, а й номінальні доходи".

Прожитковий мінімум на місяць для людини, що працює, становить 985 гривень, хоча, відповідно про проекту закону про державний бюджет на 2012 рік, із січня 2012 року його обіцяють підвищити до 1073-х.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!