Румунія почала розробку шельфу Чорного моря

П'ятниця, 14 жовтня 2011, 12:41

Агентство мінеральних ресурсів Румунії видало британській Melrose Resources спільно з румунською Petromar Resources дозвіл на дослідження і промислову розробку нафтогазових родовищ, на ділянці шельфу Чорного моря.

Ця ділянка раніше була спірною територією України та Румунії, пише "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється на сайті відомства, йдеться про розробку блоків EX-27 Muridava і EX-28 Est Cobalcescu.

"Блоки розташовані в мілководній західної частини Чорного моря і попередній аналіз показує їх перспективність, як щодо видобутку нафти, так і газу. Зокрема, на блоці EX-27 Muridava були розвідані запаси нафти при бурінні свердловини Олімпійська українською компанією в 2001 році", - повідомляється на сайті Melrose.

Реклама:

Концесійний договір між Агентством мінеральних ресурсів Румунії, Melrose Resources і Petromar Resources підписаний 8 березня 2011 року, частка Melrose в концесії становить 80%.

Термін дії договору - три роки, з можливістю пролонгації на такий же термін.

Протягом 2012 року планується провести 2D і 3D сейсмічні дослідження, в 2013 році пробурити одну свердловину, в 2014 році - ще дві.

Як повідомлялося, 3 лютого 2009 року Міжнародний суд ООН в Гаазі у суперечці між Румунією та Україною визначив розподіл лінії кордону в районі чорноморського шельфу, визнавши за оцінками експертів, румунський пріоритет над більшою його частиною.

Справа про розмежування морського кордону в Чорному морі між Румунією і Україною була порушена у суді за ініціативою Бухареста ще в 2004 році.

Суд не ставив під сумнів приналежність острова Зміїний до України, і те, що він є островом. Але при цьому судді ухвалили, що це не наділяє Україну суверенним правом на територіальні води в тому обсязі, яким володіють острівні держави.

При обговоренні лінії кордону в Чорному морі Україна і Румунія розходилися в юридичному визначенні статусу українського острова Зміїний, який румунська сторона пропонує вважати скелею.

За міжнародним правом скеля не може претендувати на територіальні води.

У рішенні міжнародного суду були визначені морські кордони України та Румунії у зоні континентального шельфу і виняткових економічних зон в Чорному морі навколо острова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!