США можуть розв’язати торгову війну з Китаєм

Середа, 12 жовтня 2011, 09:57

Сенат США схвалив суперечливий законопроект, спрямований на те, щоб змусити Китай підвищити вартість юаня і тим самим зберегти робочі місця в США.

Тепер документ потрапить на обговорення в Палату представників, де його доля невідома, передає Reuters.

Пекін попередив, що прийняття такого закону може спровокувати торгову війну між державами, але законопроект вже просунувся далі, ніж подібні йому документи в минулому.

Це говорить про те, наскільки серйозне невдоволення торговельною політикою Китаю і як сильно на законодавців впливає стурбованість виборців високим рівнем безробіття перед виборами 2012 року.

Реклама:

Голосування у вівторок "дало зрозуміти Китаю: "Перестаньте брехати, що це буде коштувати вашій країні робочих місць або вам доведеться розсьорбувати наслідки", сказав сенатор-демократ Чарльз Шумер, один із співавторів законопроекту.

Китай не забарився з відповіддю. Міністерство закордонних справ заявило, що законопроект - це протекціоністський крок, і попередило, що його схвалення може звести нанівець спільні спроби двох найбільших економік підтримати світове відновлення.

Міністерство закликало адміністрацію Обами виступити проти документа.

Центробанк Китаю заявив, що юань - не основна причина торгового профіциту Китаю з США, що становить, за підрахунками Вашингтона, більше 250 мільярдів доларів.

Банк додав, що зміцнення юаня не поліпшить ситуацію на ринку праці США і не допоможе країні зменшити дефіцит торгівлі.

Закон дозволить уряду США обкладати митом товари з країн, які субсидують свій експорт за допомогою стримування курсу національної валюти.

Юань впав до долара на ранкових торгах у середу, оскільки інвестори бояться, що американо-китайська торгова суперечка змусить Китай в якості відповіді припинити поступове зміцнення юаня.

Голосування в Сенаті, що завершилося з рахунком 63-35, відправило документ в руки Палати представників, контрольованої республіканцями.

Однак вона може так і не проголосувати за цей законопроект незважаючи на підтримку з боку рядових законодавців.

Спікер нижньої палати Джон Бонер минулого тижня сказав, що для Конгресу буде "небезпечно" зв'язуватися з валютним курсом іншої країни.

Після цього лідер демократів Ненсі Пелозі звинуватила Бонера в тому, що він "перешкоджає виконанню волі Палати".

Навіть якщо Палата представників пропустить законопроект, остаточне рішення залишиться за президентом Бараком Обамою.

Підписання закону розсердить Китай, співпраця з яким необхідна США як на економічному фронті, так і у зв'язку зі світовими "гарячими точками", такими як Північна Корея та Іран.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!