"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз розкриє контракти "Газпрому"

Вівторок, 11 жовтня 2011, 10:23

Відповідно до затверджених Радою ЄС нових правил роботи на оптових ринках газу та електроенергії, всі енерготрейдери тепер зобов’язані повідомляти про свої операції в Агентство із взаємодії енергорегуляторів - ACER.

Зокрема, необхідно буде інформувати про ціну, обсяг, дату та час операції, повідомляти ім'я продавця і покупця, а також в чиїх інтересах відбувається продаж, пише "Комерсант Україна".

Правила забороняють використання інсайдерської інформації при купівлі або продажу на оптових енергоринках.

Ексклюзивна і здатна вплинути на ціни інформація тепер повинна буде розкриватися до закриття угоди.

Реклама:

Передана інформація буде аналізуватися ACER, після чого регулятор зможе вимагати від національних антимонопольних відомств дослідження підозрілих випадків і покарання винних у порушенні правил ЄС.

Після введення нових правил регулятор буде мати доступ до інформації про прямі контракти, у тому числі про договори на закупівлю газу у "Газпрому".

Нагадаємо, нещодавно антимонопольні відомства Європи провели вилучення документів в офісах європейських контрагентів російської монополії.

Експерти відзначали, що це було зроблено в тому числі для того, щоб дізнатися цю інформацію і впливати на ціноутворення "Газпрому", що постачає до третини всього газу, що споживається в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!