"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депозитарій не відновлює обіг акцій "Донецьксталі"

Понеділок, 10 жовтня 2011, 09:29

Судове рішення про незаконність накладеної ДКЦПФР заборони на укладення угод з акціями компаній групи "Донецьксталь" не було оскаржене регулятором і вже вступило в силу.

Проте Всеукраїнський депозитарій цінних паперів не поспішає відновлювати оборот акцій на біржовому ринку, оскільки рішення суду не містить такої вимоги, пише "Комерсант Україна".

5 жовтня набула чинності постанова Донецького окружного адміністративного суду, яка скасовує 11 рішень ДКЦПФР від 20 травня.

Повідомив директор дирекції з управління власністю ПАТ "Донецьксталь-металургійний завод" Ігор Надич.

Реклама:

Рішення у справі N2а/0570/11770/2011 суд прийняв ще 1 вересня, але більше 20 днів пішло на його доставку в ДКЦПФР.

Протягом ще 10 днів комісія могла подати апеляцію, але так і не скористалася цим правом.

Зазначимо, що представник регулятора на засіданні суду 1 вересня не був присутній.

Глава ДКЦПФР Дмитро Тевелєв 23 вересня обіцяв журналістам, що прийме рішення після отримання рішення суду. З тих пір комісія публічно це питання не коментувала.

В "Донецьксталі" розраховують на швидке відновлення обігу цінних паперів підприємств групи.

Серед них на біржі раніше торгувалися акції Ясиновського коксохіму і шахтоуправління "Покровське".

"Судове рішення було отримано комісією та надіслано депозитаріям та зберігачам. Воно підлягає виконанню. Тому підстав для подальшого обмеження операцій з цінними паперами підприємств групи немає", - заявив Надич.

Дата відновлення операцій з акціями залежить від швидкості виконання рішення суду депозитарієм.

Незважаючи на те що розблокування цінних паперів займає всього кілька хвилин, розраховувати на швидке відновлення торгів не варто.

Всеукраїнський депозитарій цінних паперів досі не зняв обмеження на обіг акцій ПрАТ "Донецьксталь-металургійний завод", хоча постанова Донецького окружного адміністративного суду набула чинності ще 15 липня.

За словами Надича, вони відразу ж направили в депозитарії відповідне прохання разом з рішенням суду "для зняття обмежень з операціями".

"Єдині операції, які проводилися з цінними паперами ПрАТ, - це операції з облігаціями підприємства", - зазначив він. Оборот облігацій регулятор дозволив ще 7 червня.

Затримка виконання рішення суду викликана тим, що в ньому немає прямої вказівки ВДЦП зняти обмеження на обіг цінних паперів.

"У постанові суду написано: визнати незаконним рішення ДКЦПФР".

Комісія повинна скасувати рішення і повідомити про це осіб, яких вона повідомляла, коли приймала рішення", - сказав перший заступник голови правління ВДЦП Юрій Шаповал.

Депозитарій по першому рішенню суду ще 15 серпня направив до комісії листа, в якому просив вказати, чи діє їхнє рішення у відношенні ПАТ "Донецьксталь-металургійний завод".

Відповідь прийшла 7 жовтня. "З відповіді на двох аркушах можна лише здогадатися, що рішення комісії не діє. Ми направимо другий лист з більш конкретним питанням", - додав Шаповал.

Щоб уникнути неоднозначного трактування рішення суду, юристам "Донецьксталі" слід було залучити ВДЦП до справи як третю сторону.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!