Fitch оцініло негатив від запуску "Північного потоку"

Четвер, 8 вересня 2011, 18:40

Запуск першої нитки російсько-німецького морського газопроводу "Північний потік" може мати наслідки для фінансових і операційних профілів деяких емітентів.

Про це йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Аналітики відзначають, що цей фактор закладений в рейтингах емітентів.

Як очікують в Fitch, ВАТ "Газпром" з рейтингом "BBB/позитивний" виграє від додаткової диверсифікації газотранспортних маршрутів у Західну Європу.

Реклама:

У той же час, підкреслює агентство, запуск нового газопроводу може мати негативні наслідки для таких компаній, як Slovensky Plynarensky Priemysel і НАК "Нафтогаз Україна".

На думку експертів Fitch, обсяги транспортування газу і виручки цих двох компаній знизяться приблизно на 20% з 2012 року, що негативно відіб'ється на їх фінансових профілях.

По трубопроводах, що проходять через Україну і Словаччину, до недавнього часу прокачували близько двох третин російського газу, що поставляється до Західної Європи, нагадує Fitch.

Аналітики агентства відзначають, що в довгостроковому плані обсяги поставок газу через цей коридор менш передбачувані, враховуючи невизначений рівень попиту на газ, можливий запуск інших газопроводів - Nabucco і "Південний потік", а також існуючі контракти "Газпрому" з SPP і "Нафтогазом".

Fitch також відзначає, що на тлі переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом" щодо ціни на газ та обсягів його транспортування, не можна повністю виключити нових проблем з поставками газу до Європи.

"Забезпечення альтернативного маршруту для експорту газу в Західну Європу може посилити позицію "Газпрому" в переговорах з "Нафтогазом", - вважають експерти агентства.

Fitch вважає, що запуск "Північного потоку" має збільшити безпеку постачання газу для більшості європейських споживачів.

Незважаючи на те, що це не призвело до появи інших постачальників, крім "Газпрому", сама по собі диверсифікація маршрутів вже позитивна, йдеться в прес-релізі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: