"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рубіні: нова криза уже почалася

Середа, 7 вересня 2011, 10:14

Уповільнення світової економіки наближає нову фінансову кризу, яка очікувалася не раніше 2013 року.

Про це в інтерв'ю Bloomberg сказав радник президента США з економіки, професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, повідомляє "Ведомости".

"Кілька місяців тому я вважав, що часом "ідеального шторму" стане 2013 рік, проте ослаблення економік США, єврозони і Великобританії - це вже його початок", - заявив економіст, який на початку 2007 року передбачив глобальну фінансову кризу.

"Таким чином, друга хвиля рецесії прийде раніше. Її кульмінація може припасти на 2013 рік, або навіть раніше. Все залежить від тих засобів проведення монетарної політики, які можна використовувати", - сказав він.

Реклама:

На переконання Рубіні, відновлювати економічне зростання необхідно не через п'ять років, а прямо сьогодні.

"У короткостроковій перспективі нам необхідні великі стимулюючі заходи, інакше нам загрожує нова Велика депресія", - сказав економіст, додавши, що ризик нової рецесії в розвинених країнах становить зараз 60%.

Рубіні вважає, що нова фінансова криза вже торкнулася розвинених країн, тому, маючи великі суми грошей для інвестицій, волів би "тримати їх у готівці, особливо в доларах, оскільки курс американської валюти зазвичай зміцнюється в кризу".

У цих умовах Рубіні віддає перевагу держоблігацій країн з низьким дефіцитом бюджету, наприклад, Канади або Австралії, і застерігає від захоплення акціями і сировинними товарами.

"Якщо почнеться нова рецесія світової економіки, то акції компаній опиняться під тиском, і цей тиск буде зберігатися протягом тривалого часу", - вважає експерт. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!