"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісія отримала доступ до "секретних" контрактів "Газпрому"

Четвер, 29 вересня 2011, 09:10

В офісах дочірніх та партнерських компаній "Газпрому" в Європі проводяться перевірки і виїмка документів.

Першим про це повідомив представник Gazprom Germania, але аналогічні заяви зробили також німецькі RWE і E. ON Ruhrgas, польська PGNiG.

У компаніях говорять, що перевіряли комп'ютери і документи в їхніх офісах, оскільки ведеться розслідування можливих порушень антимонопольного законодавства в ЄС, пише видання "Комерсант Україна".

Перевірки придбали масовий характер - представники Єврокомісії побували в офісах чи не всіх основних партнерів "Газпрому" в Європі, включаючи литовську Lietuvos dujos, чеську Vemex, болгарську Overgas, австрійську OMV і естонську Eesti Gaas.

Реклама:

У самій Єврокомісії пояснити сенс претензій фігурантів, перспективи і можливу відповідальність компаній, що перевіряються навідріз відмовилися.

"Газпром" поставляє близько 30% газу, імпортованого Європою, і регулярно конфліктує із споживачами через ціни на газ і умов поставок. Але прикладів такого масштабного тиску на бізнес "Газпрому" до цих пір не було.

Все, на що йшов ЄС, - публічна критика майбутніх проектів "Газпрому", в першу чергу газопроводу South Stream. Тепер же мова йде про те, що Єврокомісія отримала доступ до умов контрактів "Газпрому" - інформацію з яких монополія завжди приховувала.

Енергокомісар Гюнтер Еттінгер давно пропонував європейським країнам консолідувати позиції щодо закупівель газу.

А на початку вересня Єврокомісія виступила з ініціативою про введення єдиної політики закупівель енергоресурсів всіма країнами ЄС.

Мова йде про вільний обмін інформацією, про умови імпорту енергоносіїв країнами Європи та участі Єврокомісії в переговорах про їх закупівлі.

Раптові перевірки так здивували російську монополію, що коментар вона підготувала лише через добу, та й то сумбурний.

"Газпром" визнав, що для нього як для "піонера лібералізації газового ринку Європи" перевірки стали повною несподіванкою, оскільки ніхто "про наявність претензій" його не інформував.

Але в тому ж повідомленні "Газпром" підкреслив, що самі по собі такі перевірки - звичайна практика.

"Газпром" вказав Єврокомісії на неможливість порушення "законних прав та інтересів" компанії, і вказав, що від цього залежить "виконання поточних газових контрактів" з Європою.

Таких масштабних перевірок не було навіть серед європейських компаній.

За словами джерел видання в "Газпромі", за останні шість років було декілька перевірок, які стосувалися E. ON Ruhrgas, ENI, RWE, OMV, але більшість з них не закінчилися навіть штрафами.

Процедурно півтора-два роки триває попередня перевірка, за підсумками Єврокомісія готує заяву про претензії, у відповідача є чотири місяці на її вивчення. Потім починається розгляд антимонопольної справи, яка триває від півроку до року.

Глава практики з вирішення спорів Freshfields Bruckhaus Deringer Максим Кульков говорить, що "досить поширена санкція у Євросоюзі - штраф у відсотках від обороту на ринку, де здійснено правопорушення".

А Третій енергопакет передбачає штраф "від усього обороту компанії", виручка "Газпрому" в 2010 році становила 3,6 трильйона рублів - 113,4 мільярдів доларів.

Враховуючи терміни розгляду антимонопольних справ, Третій енергопакет може вступити в силу до кінця розгляду справи, зазначає Віталій Крюков з ІФД "Капітал".

Видання підкреслює, що у 2009 році Єврокомісія виставила штраф у розмірі 1,106 мільярда євро енергетичним компаніям - німецькій E. ON Ruhrgas і французькій GDF Suez.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!