У разі експорту урядом газу різницю сплатять платники податків

Неділя, 25 вересня 2011, 12:37

Якщо Україна почне експортувати газ власного видобутку через надлишок закупленого російського газу в обсязі близько 5 мільярдів кубометрів, різницю в 200 доларів на тисячі кубометрів оплатять платники податків.

Відповідно до законопроекту про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012 рік та основних напрямків розвитку на 2013 і 2014 роки, Україна експорт газу поки не планує, пише DT.UA.

Однак глава Міненерговугілля Юрій Бойко заявляв, що якщо російська сторона буде наполягати на викупі всього обов'язкового обсягу газу - не менше 33 мільярдів кубометрів, то українська сторона його купить, але надлишок продасть.

Причому не реекспортує дорогий російський газ - у проекті держбюджету України на 2012 рік закладена середньорічна ціна газу понад 400 доларів за тисячу кубометрів, а запропонує європейським покупцям газ, видобутий в Україні - майже вдвічі дешевший, ніж імпортний російський.

Реклама:

Формально це всього лише "заміщення газу", і "Газпрому" складно буде причепитися до цього під приводом порушення заборони на реекспорт його газу з України.

Куди складніше буде з ціною газу для українських споживачів.

І справа навіть не в тому, що згідно з урядовою постановою газ, що видобувається в Україні, має постачатися для забезпечення потреб населення, бюджетних підприємств і організацій, а також комунально-побутових.

Причому продавати його НАК зобов'язана за регульованим тарифом НКРЕ, який значно нижче його собівартості, а тим більше майже на 40% дешевше імпортного.

Різницю компенсує державний і місцеві бюджети, які формуються з податків і платежів підприємств і громадян.

У підсумку, субсидовані ціни на газ оплачують громадяни країни зі своєї ж кишені. І залежно від різниці цін газу власного видобутку, імпортного та такого, що постачається за регульованими державою цінами, громадяни сплатять і "навар".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!