Банки відмовляються від роздрібного бізнесу в Україні

Середа, 21 вересня 2011, 09:26

Шведська банківська група Swedbank оголосила про вихід з роздрібного ринку України.

Відсутність покупців на великі українські банки змушує іноземних власників переглядати стратегію розвитку на місцевому ринку, пише "Комерсант-Україна".

"Крок у напрямку виходу з роздрібного сегмента відповідає загальній стратегії групи, яка ставить за мету надання універсальних банківських послуг на ринках Швеції та країн Балтії, але обирає більш сфокусовані стратегії на ринках інших країн", - відзначає голова правління Сведбанку Райнер Мюллер-Ханке.

За його словами, в Україні буде робитися упор на великий і середній бізнес.

Робота з перетворення банку буде включати зміну регіональної інфраструктури - закриття мережі, скорочення функцій підтримки роздрібних операцій, адаптацію всіх внутрішніх процесів до нової корпоративної моделі.

Мюллера-Ханке зауважив, що банк уже перестав приймати депозити від фізичних осіб і почав закривати рахунки клієнтів, яких у нього 17,5 тисяч.

Реклама:

Ще два місяці банк буде випускати кредитні картки строком дії 12 місяців, але тільки для нинішніх клієнтів. До того ж Сведбанк закриє 74 офіси.

"У новій корпоративній структурі залишиться 10 відділень - п'ять у Києві та по одному в кожному з найбільших міст - Одесі, Донецьку, Дніпропетровську, Львові та Харкові", - сказав голова банку.

"Мережа банкоматів буде поступово виводитися з експлуатації з прив'язкою до графіка закриття відділень. Продавати банкомати ми плануємо на тендерній основі за існуючими ринковими цінами", - пояснив він.

Шведи оцінюють реструктуризацію "Сведбанку" в 120 мільйонів гривень.

Ще у 2009 році Сведбанк став лідером із збитків - 4,34 мільярда гривень - через резервування 5,73 мільярда під неповернуті кредити.

У 2010 році заклад отримав прибуток у розмірі 86,16 мільйона гривень, а за 6 місяців цього року - 44,04 мільйона гривень.

Досі великі банки не йшли з роздробу. Першим в 2008 році від неї відмовився ІНГ банк. Після цього чеський Home Credit і російський "Ренесанс Кредит" продали роздрібні банки в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: