"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європейці готують трубу для газу з Азербайджану

Вівторок, 20 вересня 2011, 16:35

Учасники газопровідного проекту Туреччина-Греція-Італія - ITGI провели детальну підводну зйомку, наблизившись до початку будівництва магістралі по дну Іонічного моря в розрахунку на газ з Азербайджану.

Проект ITGI являє собою модернізацію та розширення існуючих газопроводів, оцінюється в 1,25 мільярда євро і має бути завершений до 2015 року, передає Reuters.

Перша ділянка газопроводу поставляє газ з Азербайджану в Туреччину та Грецію з 2007 року, на наступному етапі повинна бути побудована підводна гілка між Грецією і Італією і проведена модернізація турецької мережі.

"Все готово до доставки газу на європейські ринки по ITGI, як тільки піде газ з родовища Шах-Деніз II. Це гарна новина для енергобезпеки Європи", - сказав Гаррі Сачініс, глава грецької DEPA - однієї з учасниць проекту.

Реклама:

Проект спирається на політичну підтримку в Греції та Італії, але необхідно укласти ще кілька угод.

Євросоюз запропонував у лютому об'єднати ITGI зі своїм стратегічним трубопроводом  "Набукко", щоб забезпечити поставки в Європу азербайджанського газу в обхід Росії.

Ще одним конкуруючим проектом виступає Трансадріатичний трубопровід, також готовий перекачувати газ з Каспію.

Росія постачає через Україну основні обсяги газу для європейських споживачів, які стурбовані загрозою нових перебоїв на тлі чергової суперечки Москви та Києві про ціну та умови експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: