Обхідні газопроводи не загрожують Україні - експерт

Понеділок, 19 вересня 2011, 09:41
Газопроводи в обхід України поки не загрожують українській економіці.

Таку думку озвучив незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін в інтерв'ю "Радіо "Свобода".

"Із введенням нового газопроводу по дну Балтики дещо зменшиться прокачка газу через Україну. Однак це буде в межах не більше 10% від існуючих обсягів. Отже, панікувати зарано", - зазначає він.

"Але якщо буде введено наступний, другий обхідний газопровід, це суттєво зменшить обсяги прокачування газу через Україну. Скоріш за все, за моїми підрахунками, "Південний потік" буде введено ближче до 2019 року. І це в разі, якщо все піде за планом", - додав експерт.

Саприкін переконаний, що Україна буде транзитером ще "багато десятків років", "оскільки український шлях транзитування - найбільш короткий і, що головне, найдешевший".

"У цьому році йде значне зростання транспортування газу до Європи, в тому числі, по українському напрямку", - заявив він.

"Першу гілку "Північного потоку" було затримано із введенням на 4 роки. Тобто плани були більш швидкі. В результаті, не вдалося вчасно запустити цей проект. Отже, поки я не вбачаю катастрофічної загрози для України, оскільки все ж таки, на мою думку, Україна залишиться основним транзитером російського газу", - зазначає експерт.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!